Terug naar blog overzicht

De waarde van gedrevenheid en bevlogenheid

Los van elkaar zijn ze sterk. Als duo zijn ze onoverwinnelijk. In navolging op mijn vorige blog (Ken je kernwaarden!) ga ik in deze blog op zoek naar de onderschatte waarde van de kernwaarden gedrevenheid en bevlogenheid.

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen gedrevenheid en bevlogenheid?

Gedrevenheid wordt ‘aangezet’ vanuit het hoofd. Iemand die gedreven is, heeft zichzelf een motto en/of concrete eindresultaten voor ogen gesteld. De persoon is daardoor intrinsiek gemotiveerd. Dat betekent ook dat hij/zij de grenzen van het eigen ‘kunnen’ op durft te zoeken en er eventueel over heen ‘wil’ gaan om deze resultaten te behalen.

Bevlogenheid wordt ‘aangezet’ vanuit het hart. Iemand die bevlogen is, handelt op unieke en eigen wijze vanuit enthousiasme, liefde, passie en/of bezieling. Bevlogenheid is een interne en warme energie, die spontaan naar buiten komt, omdat de persoon dat eenmaal zo voelt. Het is tevens een energie die zich daardoor lastig laat ‘beteugelen’.

Deze twee kernwaarden worden vaak met elkaar verward. In de literatuur lees je ook vaak dat deze kernwaarden door elkaar worden gebruikt. Dat hoeft niet heel erg te zijn, omdat ieder er een eigen definitie aan mag geven. Ik ben wel van mening dat als je de verschillen herkent, je (als collega, coach of leidinggevende) beter in staat bent om de ander verder te helpen. Ter verduidelijking…waar gedrevenheid aangevuld mag worden met spontaan enthousiasme, mag bevlogenheid meer uitdaging en richting krijgen. 1 + 1 wordt daardoor 3!

De overeenkomsten tussen gedrevenheid en bevlogenheid zitten in de vertaling naar gedrag. Gedreven en bevlogen mensen leveren tomeloze energie en inzet. Ze zetten een stapje extra voor zichzelf, voor het team en voor de klant. Ze behalen resultaten en hebben duidelijk geen ‘9 tot 5’-mentaliteit. Ze zeggen niet snel ‘Nee’ en hebben een ‘twinkel’ in hun ogen en vaker dan anderen een glimlach op het gezicht.

Mijn vrouw en mijn oudste dochter hebben een hobby: SHOPPEN! Ze genieten ervan…winkel in en winkel uit. Vooral kleding en schoenen. Ook als een winkel nieuw is in een ‘bekende’ stad, kunnen ze de verleiding maar lastig onderdrukken om niet even naar binnen te gaan. Ik merk dat ik het steeds minder leuk vind om mee te gaan. Dat heeft niets met mijn vrouw en dochter te maken, maar alles met het personeel in de winkels. Iedere winkel heeft de kans om onze verwachtingen te overtreffen, maar bij ruim 70% van mijn winkelervaringen tref ik personeel zonder enige zichtbare gedrevenheid in gedrag. De kans dat ik bevlogenheid in gedrag tegenkom, is zelfs nog veel kleiner. Geen stapje extra. Geen ‘twinkel’ in de ogen. Geen glimlach op het gezicht.

Stel jezelf eens de volgende vragen: wanneer en bij welke winkel werd ik geholpen door iemand die gedreven was…bevlogen was…of beide? Op het moment dat je hier een antwoord op weet te geven, gaat je mond ook langzaam en automatisch naar een glimlach. De winkelmedewerker die dat bij jou voor elkaar krijgt, heeft van jou vaak al een loyale klant gemaakt. Het zijn mensen met de waarden gedrevenheid en/of bevlogenheid die dat bij jou voor elkaar hebben gekregen. Heb ik gelijk of niet?

Als leidinggevende heb je een cruciale rol om gedreven en bevlogen mensen voor je organisatie te winnen en te behouden. Gedrevenheid en bevlogenheid worden als kernwaarde vaak onderschat of niet eens (h)erkent. Onderzoeken tonen aan dat gedreven en bevlogen medewerkers o.a. voor meer omzet, rendement en klantloyaliteit zorgen. Onder de juiste ‘begeleiding’ zorgen ze ook voor een positievere onderlinge energie en sfeer.

Als leidinggevende is het mijns inziens essentieel om…

 • Op gedrevenheid en bevlogenheid te testen en selecteren bij de sollicitatieprocedure;
 • Voldoende uitdagingen te blijven bieden aan iemand die gedreven is;
 • Richting met een grote mate van vrijheid te geven aan iemand die bevlogen is;
 • Aandacht en waardering te blijven geven aan resultaten en persoon…en vooral aan de gedrevenheid en/of bevlogenheid van de persoon.

Aan de kernwaarden gedrevenheid en bevlogenheid ‘kleven’ echter ook belangrijke aandachtspunten, valkuilen of gevaren.

1.Meer, meer, meer!

We leven in een prestatiemaatschappij, waarin het ‘goed’ is om ambities te hebben. De maatschappij biedt daarmee een perfect klimaat voor iemand met de kernwaarde gedrevenheid. De ‘drive’ kan zijn om altijd maar meer, meer, meer te willen en nooit tevreden te zijn. Voor een gedreven persoon kan de verleiding groot zijn om doelen te stellen die veel te hoog zijn en niet meer zijn afgestemd op de capaciteitsrek van je reële ‘kunnen’.  

2.Mijn kaarsje gaat uit!

Personen met gedrevenheid en bevlogenheid kunnen zichzelf verliezen in tijd en energie. Zij geven het gevoel dat zij langere periode ver over de 110% belast kunnen worden. Zij zeggen niet ‘Dat staat niet in mijn taakfunctie-omschrijving, dus dat doe ik niet’. Zij pakken dus op! Zij gaan door! Ondanks dat hun energie oneindig lijkt, zit er wel degelijk een limiet aan wat iemand geestelijk en fysiek aankan. Op het moment dat een leidinggevende geen aandacht geeft aan de eerder vermelde vier essentiële punten, ligt de kans op ‘uitdoven’ op de loer.

3.Ik voel me hier niet thuis!

Personen met de kernwaarde bevlogenheid kunnen het lastig hebben in politieke organisaties of organisaties waar een angstcultuur heerst. Een bevlogen persoon handelt graag instinctief, spontaan en vanuit het hart. In organisaties waar het politieke (angst) spel wordt gespeeld, kun je echter niet alles spontaan zeggen. De waarde bevlogenheid kan verkeerd worden geïnterpreteerd. Bevlogenheid kan zelfs als bedreigend worden ervaren voor anderen die deze waarde niet hebben. Zonder dat jij de bedoeling had, leg jij namelijk met jouw bevlogenheid iets bloot, wat de ander niet is of kan (en liefst had willen camoufleren). Om een bevlogen persoon te laten ‘aarden’ in zo’n organisatie, moet je als leidinggevende extra in de gaten houden hoe de werkcontext ‘reageert’ op de bevlogen persoon.          

Gedrevenheid en bevlogenheid zijn prachtige kernwaarden. Los van elkaar zijn ze sterk. Als duo zijn ze onoverwinnelijk! 1 + 1 = 3!

Als je je herkent in de waarde gedrevenheid, bevlogenheid of de combinatie van beiden, ben ik zeer benieuwd naar jouw verhaal. Ik nodig je van harte uit om je verhaal met me te delen.

Mail je verhaal naar patrick@metvuur.com

Ik garandeer je dat ik reageer…en dat ik zuiver en integer met je verhaal om ga.

Over een paar weken volg ik de serie blogs op met een nieuwe aflevering over één specifieke kernwaarde.

Interessante artikelen

 • “De Tour win je in bed”- wanneer wordt u eens wakker?

  20 september 2021

  In 1980 won Joop Zoetemelk de Tour de France. In een interview vertelde hij dat een grote wielerronde alleen gewonnen kan worden in combinatie met een goede nachtrust. Op dat moment vertelde hij niets nieuws…maar zijn verhaal zorgde wel tot een hernieuwde bewustwording over het belang van slaap. Onderzoeken tonen aan dat slapen directe invloed…

  Lees verder »

 • Het stellen van gedragsdoelen

  12 september 2021

  Zou je ander gedrag van sommige medewerkers willen zien? Zou je bijvoorbeeld willen dat jouw medewerkers minder over elkaar praten en meer met elkaar praten? Of dat medewerkers uit zichzelf meer verantwoordelijkheid nemen en oppakken…dus minder afwachten en terugleggen bij jou als leidinggevende? Dat gaat zelden automatisch…maar ik heb een tip! Als je medewerkers en…

  Lees verder »

 • People Management – een extra definitie na een bordje Surinaamse bami

  22 augustus 2021

  In deze blog over People Management wil ik jullie een definitie voorleggen. Een definitie van People Management die ik spontaan aangereikt kreeg terwijl ik bezig was met de voorbereidingen op een teambuildingsessie bij een grote autodealer. De definitie luidt als volgt: “People management is de aanname achter jouw oordeel verifiëren.” Laat deze definitie even op…

  Lees verder »

 • Omoiyari – De Japanse kunst in onbaatzuchtige compassie

  19 april 2021

  Iets geven, zonder dat er iets tegenover staat…dat lijkt in onze handelsmaatschappij bijna ondenkbaar. Op het moment dat je het overkomt, gebeurt er iets. Je waardering en dankbaarheid voor de persoon nemen toe. Je tevredenheid en loyaliteit worden geprikkeld…je kunt het nauwelijks geloven…en je hebt een verhaal te vertellen. In mijn fascinatie voor de Japanse…

  Lees verder »

 • Nieuws-moe

  18 februari 2021

  Herken je de volgende situatie? Je rijdt in de auto. De radio aan. Het laatste liedje van het uur is gedraaid. De laatste reclame. Je draait het volume even wat harder, want het journaal komt eraan. Of herken je de volgende situatie? De TV staat aan. Je hoort de laatste reclames op de achtergrond. Je…

  Lees verder »