Terug naar blog overzicht

“De Tour win je in bed”- wanneer wordt u eens wakker?

In 1980 won Joop Zoetemelk de Tour de France. In een interview vertelde hij dat een grote wielerronde alleen gewonnen kan worden in combinatie met een goede nachtrust. Op dat moment vertelde hij niets nieuws…maar zijn verhaal zorgde wel tot een hernieuwde bewustwording over het belang van slaap. Onderzoeken tonen aan dat slapen directe invloed heeft op onze dagelijkse prestaties. Waarom worden prestaties van medewerkers op de werkvloer dan zelden tot nooit in verband gebracht met slaap?

Vanuit een interview met ruim 1500 medewerkers in de automotive (service adviseurs, verkopers, monteurs, magazijnmedewerkers en chef werkplaatsen) kunnen we opmaken dat 46% van deze medewerkers aangeeft dat men slecht slaapt. Slecht slapen wordt geclassificeerd als minimaal 4 nachten in de week slecht inslapen en doorslapen met als gevolg dat je niet met een uitgerust gevoel wakker wordt. Bijna 1 op de 2 medewerkers in de automotive geeft dus aan dat men slecht slaapt.

Schrikt u daarvan…of heeft u er zelf ook last van?

De automotive is een “ratrace”. Alle prestaties worden in KPI’s uiteen gezet (Performance Management) en achter ieder getal ligt een wens dat je het morgen nog beter doet. De druk op onze medewerkers wordt als groot ervaren. Het is geen uitzondering meer dat verkopers tot 21:00 uur telefonisch bereikbaar moeten zijn voor potentiële klanten. Het is geen uitzondering meer dat service adviseurs werkweken maken tussen de 50 en 60 uur. De technologie ontwikkelt zich enorm snel door en de klanten zijn wijzer, ongeduldiger en brutaler. Al je prestaties liggen onder een vergrootglas en als je een fout maakt, wordt je afgestraft. Het werk geeft geen tot weinig ruimte voor ontspanning naast het werk. Coaching, begeleiding en complimenten zijn uitzonderingen geworden.

Dit zijn niet mijn woorden. Dit is een grove samenvatting van de vele gesprekken, nadat medewerkers hadden aangegeven dat men slecht sliep.

Niet in kunnen slapen en uren wakker liggen, werden veruit het meest genoemd. Piekeren en de dag nogmaals verwerken, zijn de meest voorkomende gedachten en bezigheden in de uren dat men niet tot slapen komt.

Wat mij enorm opvalt, is dat importeurs en dealerbedrijven in de automotive veel investeren in “projecten” om de KPI-cijfers te beïnvloeden. Slechts weinigen durven de link te leggen naar zelfzorg en slapen. In eerdere blogs heb ik geschreven over zelfzorg…nu gaat het over slapen. Graag wil ik in voorbeeld van Joop Zoetemelk de bewustwording bij u opnieuw activeren vanuit een andere invalshoek.

Stel dat uw zoon of dochter ergens werkt…hard werkt. In dit voorbeeld ga ik voor het gemak verder uit van de dochtervariant. Uw dochter vertelt u aan de keukentafel dat zij het werk beleeft als topsport. Ze slaat haar dagelijks ontbijt over. Ze luncht onregelmatig en ze geeft aan dat ze de laatste maanden (jaren) slecht slaapt. Ze voelt de stress van haar werk en heeft het gevoel dat ze in een ratrace zit. Ze vindt nauwelijks tijd en energie om naast haar werk toe te komen aan haar hobby’s en dagelijkse ontspanning. Wat is het advies dat u haar vervolgens mee geeft?

Nu vraag ik u…vervang in dit verhaal het woord zoon of dochter eens naar het meest krachtige kapitaal van uw bedrijf…UW MEDEWERKER!!!

Ik daag u uit om eens in gesprek te gaan met uw medewerkers over zelfzorg en over slaap. Ga het echte gesprek eens aan. Projecten zijn leuk, maar verbinding met uw medewerkers over zaken die echt belangrijk zijn, is volgens mij de sleutel naar het echte succes!

+++

Deze blog is voor AutomotivePlus geschreven in een serie blogs over People Management. Als u de verbinding tussen het management en uw medewerkers eens vanuit een vernieuwend en bewustmakend perspectief wilt zien, neem alstublieft contact met ons op. Niet voor ons…maar voor uw medewerkers! U kunt contact opnemen via de website of telefoonnummer 06 – 83 65 49 58 of mail mij op patrick@metvuur.com

Interessante artikelen

 • “De Tour win je in bed”- wanneer wordt u eens wakker?

  20 september 2021

  In 1980 won Joop Zoetemelk de Tour de France. In een interview vertelde hij dat een grote wielerronde alleen gewonnen kan worden in combinatie met een goede nachtrust. Op dat moment vertelde hij niets nieuws…maar zijn verhaal zorgde wel tot een hernieuwde bewustwording over het belang van slaap. Onderzoeken tonen aan dat slapen directe invloed…

  Lees verder »

 • Het stellen van gedragsdoelen

  12 september 2021

  Zou je ander gedrag van sommige medewerkers willen zien? Zou je bijvoorbeeld willen dat jouw medewerkers minder over elkaar praten en meer met elkaar praten? Of dat medewerkers uit zichzelf meer verantwoordelijkheid nemen en oppakken…dus minder afwachten en terugleggen bij jou als leidinggevende? Dat gaat zelden automatisch…maar ik heb een tip! Als je medewerkers en…

  Lees verder »

 • People Management – een extra definitie na een bordje Surinaamse bami

  22 augustus 2021

  In deze blog over People Management wil ik jullie een definitie voorleggen. Een definitie van People Management die ik spontaan aangereikt kreeg terwijl ik bezig was met de voorbereidingen op een teambuildingsessie bij een grote autodealer. De definitie luidt als volgt: “People management is de aanname achter jouw oordeel verifiëren.” Laat deze definitie even op…

  Lees verder »

 • Omoiyari – De Japanse kunst in onbaatzuchtige compassie

  19 april 2021

  Iets geven, zonder dat er iets tegenover staat…dat lijkt in onze handelsmaatschappij bijna ondenkbaar. Op het moment dat je het overkomt, gebeurt er iets. Je waardering en dankbaarheid voor de persoon nemen toe. Je tevredenheid en loyaliteit worden geprikkeld…je kunt het nauwelijks geloven…en je hebt een verhaal te vertellen. In mijn fascinatie voor de Japanse…

  Lees verder »

 • Nieuws-moe

  18 februari 2021

  Herken je de volgende situatie? Je rijdt in de auto. De radio aan. Het laatste liedje van het uur is gedraaid. De laatste reclame. Je draait het volume even wat harder, want het journaal komt eraan. Of herken je de volgende situatie? De TV staat aan. Je hoort de laatste reclames op de achtergrond. Je…

  Lees verder »