Terug naar blog overzicht

Waar vind ik verkoopadviseur 2.0?

Couple hiking help each other silhouette in mountains sunset and ocean. Male and woman hiker helping each other on top of mountain climbing beautiful sunset landscape.

Het is vroeg. De deelnemers voor de workshop zitten klaar. Ervaren verkoopadviseurs uit de automotive. Gretig, hongerig, optimistisch, leergierig. Ze zijn gekomen om het maximale uit het eigen potentieel te halen…en voorbereid zijn op de snel veranderende wereld. Ze willen nieuwe kansen pakken…werelden ontdekken…en van elkaar leren. Ze willen afstand nemen van mensen die alleen maar reactief alle beren op de weg zien. Zij zijn het! Verkoopadviseurs 2.0…een nieuwe generatie! Verkoopadviseurs die passie ademen en iedere klant een koninklijk gevoel bezorgen. Een warm visitekaartje voor het merk en bedrijf.

Ik schrik wakker!

Als trainer sta ik in contact met de essentiële vraagstukken van organisaties. In de laatste maanden heb ik verkoopadviseurs uit de automotive mogen trainen op diverse thema’s. Het essentiële vraagstuk waar deze organisaties op landelijk niveau mee “worstelen”, is: Waar vind ik verkoopadviseur 2.0?

Ze zijn er wel! Ik heb er een klein aantal mogen trainen. Je ziet ze meteen. Ze vallen op. Ze vallen op, omdat ze anders zijn. En dat is het probleem. Ze zijn in de minderheid en willen niet opvallen. Het 2.0 gedrag bestaat niet uit aangeleerde vaardigheden. Het is de basisstroom die voortkomt uit persoonlijkheid, waarden en overtuigingen. De persoon hoeft er niet eens moeite voor te doen. De elektriciteit is niet uit te schakelen. Heerlijk!

De landelijke organisaties zijn prima in staat om die pareltjes zelf ook te duiden in de eigen organisatie. Ik ben er dus ook van overtuigd dat de verkoopadviseur 2.0 gevonden kan worden. De macht ligt echter bij de meerderheid. Staan zij dit toe?

De meerderheid bestaat namelijk uit verkoopadviseurs die een passie hebben voor auto’s. Zij hebben leren werken vanuit gemak, geld, status en routine/processen. De klant komt immers nog steeds door de voordeur naar binnen. Ze veranderen pas als hun baan of provisie in het gedrang komt. Ze teren op de reputatie en successen uit het verleden. Ze vinden dat ze verworven rechten hebben. Ze staan zichzelf toe dat ze in trainingen ongeïnteresseerd, irritant en verheven mogen zijn. Zij hebben het allemaal al wel eens gehoord en gaan ervan uit dat niemand hen wat kan maken. Ze hebben immers altijd gelijk…en dat maakt hen sterk. Ze creëren een eigen werkelijkheid/visie, terwijl deze werkelijkheid/visie los staat van de realiteit…maar dat ziet men niet. Zij hebben zich door de jaren heen als parasieten omhoog gewerkt door allerlei organisaties en zijn niet genegen om die macht zonder slag of stoot op te geven. Ze kennen het spel…en als ze een verkoopadviseur 2.0 tegen komen, weten ze die in te zetten voor eigen gewin. Tot het hen niet meer uitkomt. Dan dwingt men de verkoopadviseur 2.0 tot routine, aanpassing of vertrek.

Ik zet de trainingsbril af. Als ik bovenstaande verhaal lees als cultureel antropoloog, zie ik twee compleet verschillende bevolkingsgroepen. Twee groepen die lijken te integreren tot elkaar, maar waarbij de machtsverhouding ongelijk is. Een minderheidsgroep die gewild en gewaardeerd wordt. Een groep waarbij ieder individu opvalt. De meerderheidsgroep is de groep met de macht.

Ik sluit een burgeroorlog niet uit…maar ik denk dat de minderheid slim genoeg is om kansen in andere branches te vinden waar hun elektriciteit wel ondersteund en gewaardeerd wordt!

Wil je op dit onderwerp doorpraten…wil je strategisch advies in voorbereiding op de burgeroorlog…of hulp bij het vinden en behouden van verkoopadviseurs 2.0? Bel me op 06 – 83 65 49 58.

Interessante artikelen

 • Omoiyari – De Japanse kunst in onbaatzuchtige compassie

  19 april 2021

  Iets geven, zonder dat er iets tegenover staat…dat lijkt in onze handelsmaatschappij bijna ondenkbaar. Op het moment dat je het overkomt, gebeurt er iets. Je waardering en dankbaarheid voor de persoon nemen toe. Je tevredenheid en loyaliteit worden geprikkeld…je kunt het nauwelijks geloven…en je hebt een verhaal te vertellen. In mijn fascinatie voor de Japanse…

  Lees verder »

 • Nieuws-moe

  18 februari 2021

  Herken je de volgende situatie? Je rijdt in de auto. De radio aan. Het laatste liedje van het uur is gedraaid. De laatste reclame. Je draait het volume even wat harder, want het journaal komt eraan. Of herken je de volgende situatie? De TV staat aan. Je hoort de laatste reclames op de achtergrond. Je…

  Lees verder »

 • Een worsteling tussen identiteit en imago

  26 augustus 2020

  Wie ben jij nu echt? Ondanks dat het een korte en eenvoudige vraag is, blijkt het antwoord in het huidige tijdsbeeld heel lastig om te geven. In de hedendaagse maatschappij draait het immers meer om imago en beeldvorming dan om identiteit en waarheid. Wat is imago? Imago komt uit het Latijn en betekent “beeld”. Imago…

  Lees verder »

 • Agressie op de werkvloer – Dat mogen we nooit normaal vinden!

  17 augustus 2020

  Het was op een dinsdag in de namiddag. Routineklus voor Justitie. Een ‘normale’ hulpvraag van een cliënt. Ik liep de kamer binnen en ik voelde meteen dat het goed fout was. Alle alarmbellen gingen in me loeien op het moment dat de deur zich achter me sloot. Dit is niet het begin van een fictief…

  Lees verder »

 • De waarde van gedrevenheid en bevlogenheid

  25 mei 2020

  Los van elkaar zijn ze sterk. Als duo zijn ze onoverwinnelijk. In navolging op mijn vorige blog (Ken je kernwaarden!) ga ik in deze blog op zoek naar de onderschatte waarde van de kernwaarden gedrevenheid en bevlogenheid. Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen gedrevenheid en bevlogenheid? Gedrevenheid wordt ‘aangezet’ vanuit het hoofd. Iemand die gedreven…

  Lees verder »