Terug naar blog overzicht

Waar vind ik verkoopadviseur 2.0?

Couple hiking help each other silhouette in mountains sunset and ocean. Male and woman hiker helping each other on top of mountain climbing beautiful sunset landscape.

Het is vroeg. De deelnemers voor de workshop zitten klaar. Ervaren verkoopadviseurs uit de automotive. Gretig, hongerig, optimistisch, leergierig. Ze zijn gekomen om het maximale uit het eigen potentieel te halen…en voorbereid zijn op de snel veranderende wereld. Ze willen nieuwe kansen pakken…werelden ontdekken…en van elkaar leren. Ze willen afstand nemen van mensen die alleen maar reactief alle beren op de weg zien. Zij zijn het! Verkoopadviseurs 2.0…een nieuwe generatie! Verkoopadviseurs die passie ademen en iedere klant een koninklijk gevoel bezorgen. Een warm visitekaartje voor het merk en bedrijf.

Ik schrik wakker!

Als trainer sta ik in contact met de essentiële vraagstukken van organisaties. In de laatste maanden heb ik verkoopadviseurs uit de automotive mogen trainen op diverse thema’s. Het essentiële vraagstuk waar deze organisaties op landelijk niveau mee “worstelen”, is: Waar vind ik verkoopadviseur 2.0?

Ze zijn er wel! Ik heb er een klein aantal mogen trainen. Je ziet ze meteen. Ze vallen op. Ze vallen op, omdat ze anders zijn. En dat is het probleem. Ze zijn in de minderheid en willen niet opvallen. Het 2.0 gedrag bestaat niet uit aangeleerde vaardigheden. Het is de basisstroom die voortkomt uit persoonlijkheid, waarden en overtuigingen. De persoon hoeft er niet eens moeite voor te doen. De elektriciteit is niet uit te schakelen. Heerlijk!

De landelijke organisaties zijn prima in staat om die pareltjes zelf ook te duiden in de eigen organisatie. Ik ben er dus ook van overtuigd dat de verkoopadviseur 2.0 gevonden kan worden. De macht ligt echter bij de meerderheid. Staan zij dit toe?

De meerderheid bestaat namelijk uit verkoopadviseurs die een passie hebben voor auto’s. Zij hebben leren werken vanuit gemak, geld, status en routine/processen. De klant komt immers nog steeds door de voordeur naar binnen. Ze veranderen pas als hun baan of provisie in het gedrang komt. Ze teren op de reputatie en successen uit het verleden. Ze vinden dat ze verworven rechten hebben. Ze staan zichzelf toe dat ze in trainingen ongeïnteresseerd, irritant en verheven mogen zijn. Zij hebben het allemaal al wel eens gehoord en gaan ervan uit dat niemand hen wat kan maken. Ze hebben immers altijd gelijk…en dat maakt hen sterk. Ze creëren een eigen werkelijkheid/visie, terwijl deze werkelijkheid/visie los staat van de realiteit…maar dat ziet men niet. Zij hebben zich door de jaren heen als parasieten omhoog gewerkt door allerlei organisaties en zijn niet genegen om die macht zonder slag of stoot op te geven. Ze kennen het spel…en als ze een verkoopadviseur 2.0 tegen komen, weten ze die in te zetten voor eigen gewin. Tot het hen niet meer uitkomt. Dan dwingt men de verkoopadviseur 2.0 tot routine, aanpassing of vertrek.

Ik zet de trainingsbril af. Als ik bovenstaande verhaal lees als cultureel antropoloog, zie ik twee compleet verschillende bevolkingsgroepen. Twee groepen die lijken te integreren tot elkaar, maar waarbij de machtsverhouding ongelijk is. Een minderheidsgroep die gewild en gewaardeerd wordt. Een groep waarbij ieder individu opvalt. De meerderheidsgroep is de groep met de macht.

Ik sluit een burgeroorlog niet uit…maar ik denk dat de minderheid slim genoeg is om kansen in andere branches te vinden waar hun elektriciteit wel ondersteund en gewaardeerd wordt!

Wil je op dit onderwerp doorpraten…wil je strategisch advies in voorbereiding op de burgeroorlog…of hulp bij het vinden en behouden van verkoopadviseurs 2.0? Bel me op 06 – 83 65 49 58.

Interessante artikelen

 • “De Tour win je in bed”- wanneer wordt u eens wakker?

  20 september 2021

  In 1980 won Joop Zoetemelk de Tour de France. In een interview vertelde hij dat een grote wielerronde alleen gewonnen kan worden in combinatie met een goede nachtrust. Op dat moment vertelde hij niets nieuws…maar zijn verhaal zorgde wel tot een hernieuwde bewustwording over het belang van slaap. Onderzoeken tonen aan dat slapen directe invloed…

  Lees verder »

 • Het stellen van gedragsdoelen

  12 september 2021

  Zou je ander gedrag van sommige medewerkers willen zien? Zou je bijvoorbeeld willen dat jouw medewerkers minder over elkaar praten en meer met elkaar praten? Of dat medewerkers uit zichzelf meer verantwoordelijkheid nemen en oppakken…dus minder afwachten en terugleggen bij jou als leidinggevende? Dat gaat zelden automatisch…maar ik heb een tip! Als je medewerkers en…

  Lees verder »

 • People Management – een extra definitie na een bordje Surinaamse bami

  22 augustus 2021

  In deze blog over People Management wil ik jullie een definitie voorleggen. Een definitie van People Management die ik spontaan aangereikt kreeg terwijl ik bezig was met de voorbereidingen op een teambuildingsessie bij een grote autodealer. De definitie luidt als volgt: “People management is de aanname achter jouw oordeel verifiëren.” Laat deze definitie even op…

  Lees verder »

 • Omoiyari – De Japanse kunst in onbaatzuchtige compassie

  19 april 2021

  Iets geven, zonder dat er iets tegenover staat…dat lijkt in onze handelsmaatschappij bijna ondenkbaar. Op het moment dat je het overkomt, gebeurt er iets. Je waardering en dankbaarheid voor de persoon nemen toe. Je tevredenheid en loyaliteit worden geprikkeld…je kunt het nauwelijks geloven…en je hebt een verhaal te vertellen. In mijn fascinatie voor de Japanse…

  Lees verder »

 • Nieuws-moe

  18 februari 2021

  Herken je de volgende situatie? Je rijdt in de auto. De radio aan. Het laatste liedje van het uur is gedraaid. De laatste reclame. Je draait het volume even wat harder, want het journaal komt eraan. Of herken je de volgende situatie? De TV staat aan. Je hoort de laatste reclames op de achtergrond. Je…

  Lees verder »