Terug naar blog overzicht

Verkoopadviseurs in de proeftuin op zoek naar het dominante zintuig

 

Werkspoorkathedraal. De locatie was prachtig. Oud industrieel, ruim en indrukwekkend. De organisatie en de opdrachtgever hadden alles tot in de puntjes voorbereid. De verkoopadviseurs kwamen in grote getalen binnen. Ze waren klaar om één dag getraind te worden. Er stond een interactief trainingsprogramma klaar, waarin de deelnemers kennismaakten met (nieuwe) producten.

De opdrachtgever had mij het vertrouwen gegeven om een workshop te geven die buiten de comfortzone van deze doelgroep leek te liggen. Dit product was niet geheel nieuw voor de verkoopadviseurs. Het product staat namelijk al twee weken in de showroom, maar men had er nog geen training over gehad. Dat lijkt een nadeel. Verkoopadviseurs hebben een hogere intrinsieke leerbehoefte als een product geheel nieuw voor ze is.

De klant wilde een andere aanpak. Out-of-the-box…maar niet zweverig…praktisch en doeltreffend. Een uitdaging die ik graag aan wilde gaan. Het is een zeer succesvolle workshop geworden.

De workshop bevatte drie doelstellingen:

 1. De verkoopadviseurs herkennen hun eigen dominante zintuig
 2. De verkoopadviseurs herkennen aan de hand van gedragskenmerken het dominante zintuig van hun klant
 3. De verkoopadviseurs kunnen een auto presenteren aan een klant…afgestemd op het dominante zintuig van de klant.

Aan de basis lag een onderzoek dat het volgende aantoonde…

95% van de klanten waardeert een product positiever als de verkoopadviseur het dominante zintuig van de klant prikkelt tijdens de presentatie van het product.

70% van de klanten de definitieve aankoopbeslissing maakt op basis van de ervaringen van het dominante zintuig.

64% van de klanten waardeert het bezoek aan het bedrijf positiever (KTV) als de verkoopadviseur actief inspeelt op het dominante zintuig van de klant.

Zien, horen, voelen, ruiken en proeven…de zintuigen die geprikkeld werden in de workshop.

In mijn workshop kreeg ik maximaal 25 personen per sessie. Om het dominante zintuig te ontdekken had ik een proeftuin ontwikkeld. Een proeftuin waarin alles…maar dan ook alles gemanipuleerd was om snel het dominante zintuig van een deelnemer te ontdekken. Zelfs het opdrachtvel was gemanipuleerd op basis van geur, voelen en zien. In de proeftuin stond het thema “The good life” centraal. Bewust en onbewust werden deelnemers “gedwongen” om hun zintuigen beurtelings te prikkelen. Er stond bijvoorbeeld een hapje (met een gemanipuleerde smaak). Op het moment dat een deelnemer een bepaalde kenmerkende smaak kon ontdekken, zou ik weten dat smaak zijn/haar dominante zintuig is. Normaal is die smaakherkenning weggelegd voor een kok…die zijn smaakzintuig getraind heeft. In de totale groep bleken toch twee verkoopadviseurs te zijn die de specifieke smaak konden herkennen. Het toeval wilde dat zij beiden ook zeer gedreven hobby-koks zijn. Zien, horen, voelen en ruiken werden ook geprikkeld. De proeftuin bleek een succes voor snelle herkenning van het dominante zintuig. Ik liep rond en deelde een kaartje uit met een zintuig erop. Het zintuig dat ik aan de hand van gedrag en de gegeven antwoorden als dominant zag bij de individuele deelnemer. De foutmarge bleek verrassend klein. Bij slechts 5 personen van in totaal 183 deelnemers bleek een tweede peilmoment nodig om tot het juiste dominante zintuig te komen. Bij de overige deelnemers bleek de eerste inschatting direct succesvol.

Ik heb de deelnemers vervolgens meegenomen in het gedrag van een klant (en van henzelf), zodat zij het dominante zintuig bij anderen kunnen herkennen…en zelfs laagdrempelig met de klant bespreekbaar kunnen maken. Ook daar ontstond verrassend veel herkenning.

Alle deelnemers kregen vervolgens een zelfde opdrachtformulier om het product te herontdekken op basis van het meest dominante zintuig. In homogene groepen (alle deelnemers met hetzelfde dominante zintuig bij elkaar) mocht men aangeven welke kenmerken van het product het meest positief waren opgevallen. Die kenmerken vulde men onafhankelijk van elkaar in op grote wanden. Het resultaat was opvallend. Het verschil tussen de groepen bleek zeer groot. Deelnemers met zien als dominante zintuig waardeerden geheel andere kenmerken als zeer positief dan de deelnemers die horen, voelen, ruiken of proeven als dominante zintuig hadden. Bij iedere zintuiggroep vielen andere kenmerken op. Door dit op de grote wand van elkaar te zien, had men tevens de handvatten van elkaar om de belangrijkste kenmerken naar een klant door te vertalen.

De verborgen conclusie…behandel de ander, zoals de ander behandeld wenst te worden. Waar heb ik dat eerder gelezen (het is een titel van een vorige blog)?

Een succesvolle workshop…een zeer geslaagde proeftuin…en voer voor uw gedachten!

Met dank aan Sophie, Anouk en Martin!

Voor informatie…bel me.

Patrick Kohler

Met Vuur – AutomotivePlus

06-83654958

Interessante artikelen

 • Nieuws-moe

  18 februari 2021

  Herken je de volgende situatie? Je rijdt in de auto. De radio aan. Het laatste liedje van het uur is gedraaid. De laatste reclame. Je draait het volume even wat harder, want het journaal komt eraan. Of herken je de volgende situatie? De TV staat aan. Je hoort de laatste reclames op de achtergrond. Je…

  Lees verder »

 • Een worsteling tussen identiteit en imago

  26 augustus 2020

  Wie ben jij nu echt? Ondanks dat het een korte en eenvoudige vraag is, blijkt het antwoord in het huidige tijdsbeeld heel lastig om te geven. In de hedendaagse maatschappij draait het immers meer om imago en beeldvorming dan om identiteit en waarheid. Wat is imago? Imago komt uit het Latijn en betekent “beeld”. Imago…

  Lees verder »

 • Agressie op de werkvloer – Dat mogen we nooit normaal vinden!

  17 augustus 2020

  Het was op een dinsdag in de namiddag. Routineklus voor Justitie. Een ‘normale’ hulpvraag van een cliënt. Ik liep de kamer binnen en ik voelde meteen dat het goed fout was. Alle alarmbellen gingen in me loeien op het moment dat de deur zich achter me sloot. Dit is niet het begin van een fictief…

  Lees verder »

 • De waarde van gedrevenheid en bevlogenheid

  25 mei 2020

  Los van elkaar zijn ze sterk. Als duo zijn ze onoverwinnelijk. In navolging op mijn vorige blog (Ken je kernwaarden!) ga ik in deze blog op zoek naar de onderschatte waarde van de kernwaarden gedrevenheid en bevlogenheid. Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen gedrevenheid en bevlogenheid? Gedrevenheid wordt ‘aangezet’ vanuit het hoofd. Iemand die gedreven…

  Lees verder »

 • Ken je kernwaarden!

  13 mei 2020

  In de komende weken wil ik me in een aantal blogs richten op kernwaarden. Kernwaarden vormen de basis voor je identiteit. Ze zijn een onderdeel van wie je bent en geven (bewust en onbewust) richting aan je gedrag, aan het stellen van prioriteiten en aan je relatie tot anderen. Jouw kernwaarden zitten diep in jezelf…

  Lees verder »