Terug naar blog overzicht

Streepjescode

Ik heb een prachtige en geweldige zoon. Hij is 9 jaar…lief, leuk, grappig en hij heeft veel energie. Zijn naam is Pepijn…en het is het lekkerste joch op de hele wereld. Een wereld die hij niet altijd begrijpt…en de wereld begrijpt hem niet altijd.

Twee maanden geleden kregen we als ouders te horen dat Pepijn autisme (ASS = Autismespectrumstoornis) heeft. Na enkele maanden van onderzoek, vragenlijsten en testjes, hoorden we een uitslag die ons niet heel erg heeft verbaasd…maar waarbij we ons wel verdrietig voelden.

Niet verdrietig in de zin dat Pepijn door de diagnose voor ons anders wordt…nee, wij weten al lang dat Pepijn ‘anders’ is. Pepijn is en blijft voor ons Pepijn. Het verdriet dat ik zelf voelde, heeft meer te maken met de lastigere weg die hij in de toekomst gaat ‘lopen’. Ik had hem zo graag een geplaveide weg gegund.

Autisme is een woord dat een enorme stempel kan drukken op een kind. De kinderpsychologe van Pepijn (Kim) vertaalde de stempel naar een streepjescode. Nogmaals…Pepijn blijft immers Pepijn. Zijn karakter blijft zijn karakter, waarin we een spiegel van onszelf (als ouders) blijven terugzien. Autisme staat daar los van. De streepjescode geeft zijn uniekheid aan. Het is een code die je kunt lezen (als je wilt). En als je de code leest, lees je Pepijn…en zet je een stapje in zijn wereld.

Pepijn denkt op een andere wijze. Details prikkelen hem…maar het is lastig voor hem om alle details samen in één context te plaatsen. Dat maakt sociale situaties erg lastig voor Pepijn, omdat daarbij de context snel kan veranderen. Hij reageert daardoor soms anders op situaties en emoties dan andere kinderen zouden doen. Pepijn vindt het ook heel lastig om met druk om te gaan. Druk van een Cito-toets of van een verplicht Kerstdiner op school…hij kan er door van slag zijn.

Dat waren ook de redenen om met Pepijn naar een kinderpsychologe te gaan. Ons aanvankelijke vermoeden was dat Pepijn hoogsensitief is. Dat bleek zeker het geval…al is hoogsensitiviteit een symptoom of ‘bij-effect’ van autisme.

Wij voelen ons super gelukkig met Pepijn. Wij lezen en snappen zijn streepjescode. Met veel liefde, positieve stimulans (in plaats van straf), consequentheid en ruimte om zichzelf te zijn, hopen we de weg enigszins voor Pepijn te plaveien. Daar hadden we geen diagnose voor nodig. Onbewust is echter door de diagnose meer bewust geworden.

Vandaag hebben we de plannen gesmeed voor zijn kinderfeestje. Hij is bijna jarig. Het wordt leuk en hij heeft er zin in…al wordt hij zelf zelden voor een kinderfeestje uitgenodigd.

Ik heb een prachtige en geweldige zoon. Hij is bijna 10 jaar…lief, leuk, grappig, een streepjescode en hij heeft veel energie.

Interessante artikelen

  • “De Tour win je in bed”- wanneer wordt u eens wakker?

    20 september 2021

    In 1980 won Joop Zoetemelk de Tour de France. In een interview vertelde hij dat een grote wielerronde alleen gewonnen kan worden in combinatie met een goede nachtrust. Op dat moment vertelde hij niets nieuws…maar zijn verhaal zorgde wel tot een hernieuwde bewustwording over het belang van slaap. Onderzoeken tonen aan dat slapen directe invloed…

    Lees verder »

  • Het stellen van gedragsdoelen

    12 september 2021

    Zou je ander gedrag van sommige medewerkers willen zien? Zou je bijvoorbeeld willen dat jouw medewerkers minder over elkaar praten en meer met elkaar praten? Of dat medewerkers uit zichzelf meer verantwoordelijkheid nemen en oppakken…dus minder afwachten en terugleggen bij jou als leidinggevende? Dat gaat zelden automatisch…maar ik heb een tip! Als je medewerkers en…

    Lees verder »

  • People Management – een extra definitie na een bordje Surinaamse bami

    22 augustus 2021

    In deze blog over People Management wil ik jullie een definitie voorleggen. Een definitie van People Management die ik spontaan aangereikt kreeg terwijl ik bezig was met de voorbereidingen op een teambuildingsessie bij een grote autodealer. De definitie luidt als volgt: “People management is de aanname achter jouw oordeel verifiëren.” Laat deze definitie even op…

    Lees verder »

  • Omoiyari – De Japanse kunst in onbaatzuchtige compassie

    19 april 2021

    Iets geven, zonder dat er iets tegenover staat…dat lijkt in onze handelsmaatschappij bijna ondenkbaar. Op het moment dat je het overkomt, gebeurt er iets. Je waardering en dankbaarheid voor de persoon nemen toe. Je tevredenheid en loyaliteit worden geprikkeld…je kunt het nauwelijks geloven…en je hebt een verhaal te vertellen. In mijn fascinatie voor de Japanse…

    Lees verder »

  • Nieuws-moe

    18 februari 2021

    Herken je de volgende situatie? Je rijdt in de auto. De radio aan. Het laatste liedje van het uur is gedraaid. De laatste reclame. Je draait het volume even wat harder, want het journaal komt eraan. Of herken je de volgende situatie? De TV staat aan. Je hoort de laatste reclames op de achtergrond. Je…

    Lees verder »