Terug naar blog overzicht

Hoe houd ik mijn vakantiegevoel vast

vakantiegevoel_vasthouden

De zomervakantie zit er weer (bijna) op. Collega’s schuiven, verbrand door de zon, weer achter het beeldscherm. Onder het genot van een bak automaat koffie worden alle verhalen uitgewisseld. Na anderhalve dag gaat de telefoon. Een klant. Ik hoor een collega zeggen: “Ik heb een geweldige vakantie gehad. Heerlijk. Italië. Ja, je weet hoe het gaat. Ik ben de vakantie al weer bijna vergeten. Het lijkt al weer een hele poos geleden. Ik ben weer helemaal opgeslokt in de drukte van mijn werk.”

Mensen kijken het hele jaar uit naar hun vakantie. Gesprekken over de volgende vakantie worden zelfs tijdens de lopende vakantie al gevoerd. “Zullen we volgend jaar misschien iets minder ver rijden…of zullen we dan eens gaan vliegen?” Mensen leven naar hun vakanties toe. Men ziet het als een beloning voor al het harde werken. Dat is geheel terecht. Maar wat is het werk dan? Is dat de straf? Is de vakantie ons verlof uit onze eigen opgelegde gevangenis? Een gevangenis waarin we ons ketenen aan de orde van de dag, week, maand en jaar?

Hier ligt een belangrijk pijnpunt.

Stel jezelf eens de volgende vragen…

Hoe groot ervaar jij de kloof tussen werk en vakantie?

Welke belangrijke waarden vindt je wel terug tijdens je vakantie, die je mist in je werk?

Kort mijn verhaal…tijdens de laatste vakantie hebben we elkaar als gezin veel vragen gesteld. Het ging er ons niet alleen om wat we leuk vonden. Het ging ons er als allereerst om waarom we bepaalde keuzes belangrijk vonden. Het werden hele leuke gesprekken. De kinderen hadden natuurlijk ook inbreng. Eén zin bleef gedurende de vakantie terugkomen. Het is de zin: Niet omdat het moet, maar omdat het kan!

Ik durf te stellen dat we deze vakantie veel bewuster beleefd hebben dan alle vorige vakanties. De herinneringen zitten niet alleen in het feit van wat we gedaan hebben…als ook vanuit de wijze waarop we een beslissing genomen hebben. Dat zorgt er wel voor dat ik met een grote glimlach naar sommige vakantiefoto’s kijk.

Het grappige is ook dat het hele gezin de lijn van de vakantie bewust doortrekt. De ambitie is om dat zo lang mogelijk vast te houden…omdat het een onderdeel is van onze eigen waarden. Het gaat lastig worden. De kinderen gaan zich ketenen aan de lesroosters van de scholen en sport. Maar op de keuzemomenten hoop ik dat ze denken aan de vakantie en aan “onze” zin: Niet omdat het moet, maar omdat het kan!

Bovenstaande zin betekent namelijk voor mij…autonomie, zelfbeschikking en vrije keuzes. Niet meegaan in de stroom. Het zijn woorden die ook de basis vormen in mijn persoonlijke en bedrijfsmatige kernwaarden. Doordat ik deze weg ook al had genomen in mijn werk, ervaar ik de kloof tussen werk en vakantie als gering. De belangrijke waarden van mijn laatste vakantie en mijn huidige werk zijn gelijk! Ik prijs me gelukkig.

De telefoon gaat weer. De collega neemt weer op. Andere klant. Zelfde verhaal. Ik neem me voor dat ik tijdens de volgende koffiepauze eens een echte Italiaanse cappuccino voor haar maak. Met opgeklopte melk. Hopelijk brengt het haar terug naar haar vakantie en dan vertel ik mijn verhaal…en stel haar de vragen die mij hebben geholpen in het vasthouden van mijn vakantiegevoel.

 

Interessante artikelen

 • Een worsteling tussen identiteit en imago

  26 augustus 2020

  Wie ben jij nu echt? Ondanks dat het een korte en eenvoudige vraag is, blijkt het antwoord in het huidige tijdsbeeld heel lastig om te geven. In de hedendaagse maatschappij draait het immers meer om imago en beeldvorming dan om identiteit en waarheid. Wat is imago? Imago komt uit het Latijn en betekent “beeld”. Imago…

  Lees verder »

 • Agressie op de werkvloer – Dat mogen we nooit normaal vinden!

  17 augustus 2020

  Het was op een dinsdag in de namiddag. Routineklus voor Justitie. Een ‘normale’ hulpvraag van een cliënt. Ik liep de kamer binnen en ik voelde meteen dat het goed fout was. Alle alarmbellen gingen in me loeien op het moment dat de deur zich achter me sloot. Dit is niet het begin van een fictief…

  Lees verder »

 • De waarde van gedrevenheid en bevlogenheid

  25 mei 2020

  Los van elkaar zijn ze sterk. Als duo zijn ze onoverwinnelijk. In navolging op mijn vorige blog (Ken je kernwaarden!) ga ik in deze blog op zoek naar de onderschatte waarde van de kernwaarden gedrevenheid en bevlogenheid. Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen gedrevenheid en bevlogenheid? Gedrevenheid wordt ‘aangezet’ vanuit het hoofd. Iemand die gedreven…

  Lees verder »

 • Ken je kernwaarden!

  13 mei 2020

  In de komende weken wil ik me in een aantal blogs richten op kernwaarden. Kernwaarden vormen de basis voor je identiteit. Ze zijn een onderdeel van wie je bent en geven (bewust en onbewust) richting aan je gedrag, aan het stellen van prioriteiten en aan je relatie tot anderen. Jouw kernwaarden zitten diep in jezelf…

  Lees verder »

 • Twee jaar later

  27 april 2020

  Het is ruim twee jaar geleden dat ik de laatste blog heb geplaats. Twee jaar…en wat is de tijd snel gegaan. Je hoort weleens: ‘Time flies when you are having fun’! Dat is zeker waar. In de afgelopen twee jaar zijn er veel mooie uitdagingen en dromen uitgekomen. We zijn met het gezin verhuisd naar…

  Lees verder »