Terug naar blog overzicht

Geluk is…

Herken je het gevoel dat het leven als een sneltrein raast, waarbij je jezelf met regelmaat afvraagt of je wel op het juiste spoor zit? Merk je in je eigen taalgebruik dat je steeds vaker het werkwoord MOETEN gebruikt in plaats van het werkwoord WILLEN? Moet je heel hard nadenken als ik je de vraag stel, wanneer je je voor het laatst echt gelukkig hebt gevoeld?

In de huidige samenleving hebben de waarden macht, geld, succes en status veel invloed. Geluk mag er als waarde ook zijn, maar wordt vaak gezien als een logisch gevolg van macht, geld, succes en status. De woorden macht, geld, succes en status laten zich eenvoudig en concreet definiëren. Het pad om die waarden na te streven is helder. Je maakt een stappenplan en je zet je eerste stap. Simpel!

Bij geluk lijkt dat anders. Geluk is een woord en waarde waar heel veel wijsgeren hun hersens over gebroken hebben. Geluk laat zich niet concreet definiëren. Er is een definitie van geluk die wijst naar een geheel subjectieve toestand van tevredenheid over jezelf of het leven. Er is een definitie die aangeeft dat geluk een samenspel is van de vier emoties: vreugde, vredigheid, ontspannenheid en vrolijkheid. Er is zelfs een stroming die aangeeft dat geluk niet bestaat.

Het gaat mij echter niet om de juiste definitie en het grote gelijk.

De laatste jaren heb ik mensen op mijn pad gekregen die zichzelf verloren hadden in de waarden macht, geld, succes en status. Mensen die het gevoel van “gelukkig zijn” kwijt waren geraakt en vaak alle vragen uit mijn eerste alinea met een volmondig JA hebben beantwoord. Dat heeft mij er overigens van overtuigd dat geluk dus geen logisch gevolg is van macht, geld, succes en status.

De eerste stap naar het pad van hervonden geluk gaat echter wel aan de hand van een concreet stappenplan…en is simpel!

Graag deel ik jullie in een werkvorm uit het stappenplan. Het is één van de meest succesvolle werkvormen. Eenvoudig en leuk! Het heet: “Het dynamische document van mijn geluk”.

“Het dynamische document van mijn geluk” houdt nooit op. Wanneer jij een ervaring van geluk ervaart, noteer je deze in het document. Het gevolg is dat het document zich blijft vullen. Het is enorm leuk om ook zelf terug te lezen. Het is ook gaaf om het document door je dierbaren te laten lezen. Het wordt pas echt interessant als er lijnen en verbanden zichtbaar worden in het document. Daarmee concretiseert iemand zijn eigen geluk.

De eerste regel van het dynamisch document is voor iedereen hetzelfde en is de titel van deze blog: Geluk is…

Om u inzicht te geven van de eenvoud en kracht van het document, deel ik u graag in mijn eigen dynamisch document van geluk. Het gaat daarbij niet over of iets goed of fout is. Geen oordeel, geen waardering.

Geluk is…

 • Een onverwacht handje van mijn dochter terwijl we samen wandelen
 • Een moment dat ik kan pakken
 • Tranen voelen vloeien
 • Een kopje koffie op een terrasje terwijl ik kijk naar de glimlach en de prachtige ogen van mijn vrouw
 • Voelen dat iets goed is
 • Een avondwandeling onder een prachtige sterrenhemel
 • Een favoriet liedje onverwacht op de radio terwijl ik in de auto de zon tegemoet rijd
 • Mijn zoon die op de bank tegen me aankruipt zonder dat hij dat doorheeft
 • Er mogen zijn
 • Als ik iemand een persoonlijke overwinning op zichzelf zie maken
 • Dankbaarheid krijgen en zelf dankbaar zijn

Mijn eigen dynamisch document gaat nog een tijdje door.

Graag daag ik je uit. Maak je eigen dynamische document van jouw geluk! Zet jouw geluk eens op papier. Neem je tijd en blijf je lijstje rustig aanvullen. Ik weet zeker dat je het document met een glimlach blijft lezen.

Beantwoordt jij de eerste drie vragen met een volmondig ja? Graag daag ik je uit contact met me op te nemen.

Patrick Kohler – Met Vuur

06 83 65 49 58

 

Interessante artikelen

 • Streepjescode

  29 januari 2018

  Ik heb een prachtige en geweldige zoon. Hij is 9 jaar…lief, leuk, grappig en hij heeft veel energie. Zijn naam is Pepijn…en het is het lekkerste joch op de hele wereld. Een wereld die hij niet altijd begrijpt…en de wereld begrijpt hem niet altijd. Twee maanden geleden kregen we als ouders te horen dat Pepijn…

  Lees verder »

 • Geluk is…

  13 september 2017

  Herken je het gevoel dat het leven als een sneltrein raast, waarbij je jezelf met regelmaat afvraagt of je wel op het juiste spoor zit? Merk je in je eigen taalgebruik dat je steeds vaker het werkwoord MOETEN gebruikt in plaats van het werkwoord WILLEN? Moet je heel hard nadenken als ik je de vraag…

  Lees verder »

 • Verkoopadviseurs in de proeftuin op zoek naar het dominante zintuig

  3 juli 2017

    Werkspoorkathedraal. De locatie was prachtig. Oud industrieel, ruim en indrukwekkend. De organisatie en de opdrachtgever hadden alles tot in de puntjes voorbereid. De verkoopadviseurs kwamen in grote getalen binnen. Ze waren klaar om één dag getraind te worden. Er stond een interactief trainingsprogramma klaar, waarin de deelnemers kennismaakten met (nieuwe) producten. De opdrachtgever had…

  Lees verder »

 • Op zoek naar sneakers in Breda

  1 juni 2017

    Het is dinsdag. De kinderen komen thuis van school. Eerst een koekje en een glaasje ranja en dan op schoenenjacht. Een uitdaging met een randje gemak. De uitdaging…we hebben drie kinderen met een eigen willetje, wensen en eisen. Het randje gemak ligt erin verscholen dat ze alle drie op zoek zijn naar sneakers…naar Breda…

  Lees verder »

 • Verkoopadviseurs op de mat

  17 april 2017

  De schoenen worden aarzelend uitgetrokken. Een groep van 15 verkoopadviseurs verzamelt zich om me heen. We staan op judomatten. Bokshandschoenen en kickboks-spullen liggen zichtbaar in de hoek. Het is geen lokaal. Het is een dojo. Vijf heren vermijden ieder oogcontact. Is het angst voor wat komen gaat? Niemand krijgt de kans om zich geheel comfortabel…

  Lees verder »