Terug naar blog overzicht

Erger je niet, verwonder je slechts

Zuster Hermana was een wijze vrouw. Een non in de functie van conrector op de middelbare school. Een school waar ik rondliep als onopvallende kleine “nerd” en waar ik me afvroeg: “waarom ben ik hier”? Ik werd niet gepest. Daar zorgde ik wel voor door me onopvallend te gedragen. Ik was niet geliefd. Ik denk ook dat niemand me mist (of mijn naam noemt), als ik niet kom opdagen bij een reünie.

Zuster Hermana zorgde voor een lichtpuntje. In de wandelgangen zag zij me staan en maakte een praatje. Ze deelde me regelmatig met één zinnetje in haar levenswijsheden. Een van die zinnen die ik nooit ben vergeten: “Erger je niet, verwonder je slechts”.

Vanuit mijn huidige referentiekader is zij daarmee mijn grondlegster van het positivisme. Met de woorden die ze in 1984 naar me uitsprak, raakt ze de kern van de succesformules achter FISH! en OMDENKEN. Het is een uitspraak die je mindset verandert. Het verschil tussen donker en licht…meegaan in emotie waarbij energie van je wegstroomt of kiezen voor een emotie waar je energie van krijgt.

Nederland is een klaagland. Wij verstaan de kunst om te klagen en ons te ergeren over de meest onbenullige zaken. We bumperkleven en maken boze gebaren, omdat we ons ergeren aan iemand die netjes 130 kilometer per uur op de linker baan rijdt om een vrachtwagen in te halen. We ergeren ons aan bemoeiallen en betweters, kinderen en bejaarden, enthousiastelingen en chagrijnigen, agressievelingen en pacifisten, Geer, Goor, Galjaard, Van ’t Hek…en aan het weer.

Denk eens aan het woord ergernis. Voel de spieren rondom je ogen. Voel ze samentrekken. Kijk in de spiegel en zie hoe klein je ogen zijn. Voel de frons op je voorhoofd. Voel de zwarte nevel in je gedachten.

Denk nu eens aan het woord verwondering. Voel hoe de spieren rondom je ogen zich ontspannen en oprekken. Voel je ogen groter worden. Voel het zonnetje in je hoofd…en geniet van de glimlach die op je mond komt.

De bumberklever wordt iemand met haast…die je gaat helpen door snel een rechter rijhelft op te zoeken. Bemoeials en betweters worden mensen die denken dat ze meer weten dan mij (en dat is vaak het geval). Kinderen en bejaarden worden mensen in een andere leeftijd dan mij. Enthousiastelingen worden inspiratoren. Chagrijnigen worden mensen die discussies breed maken. Agressievelingen en pacifisten worden mensen die me na laten denken over Darwin. Geer en Goor blijven grappig. Galjaard en Van ’t Hek zijn de basis voor de nu al mooiste column van 2017. En het weer…dat blijft een fenomeen!

Wil jij (met je team) van ergernis naar verwondering…bel Met Vuur (06-83654958)!

Interessante artikelen

 • Omoiyari – De Japanse kunst in onbaatzuchtige compassie

  19 april 2021

  Iets geven, zonder dat er iets tegenover staat…dat lijkt in onze handelsmaatschappij bijna ondenkbaar. Op het moment dat je het overkomt, gebeurt er iets. Je waardering en dankbaarheid voor de persoon nemen toe. Je tevredenheid en loyaliteit worden geprikkeld…je kunt het nauwelijks geloven…en je hebt een verhaal te vertellen. In mijn fascinatie voor de Japanse…

  Lees verder »

 • Nieuws-moe

  18 februari 2021

  Herken je de volgende situatie? Je rijdt in de auto. De radio aan. Het laatste liedje van het uur is gedraaid. De laatste reclame. Je draait het volume even wat harder, want het journaal komt eraan. Of herken je de volgende situatie? De TV staat aan. Je hoort de laatste reclames op de achtergrond. Je…

  Lees verder »

 • Een worsteling tussen identiteit en imago

  26 augustus 2020

  Wie ben jij nu echt? Ondanks dat het een korte en eenvoudige vraag is, blijkt het antwoord in het huidige tijdsbeeld heel lastig om te geven. In de hedendaagse maatschappij draait het immers meer om imago en beeldvorming dan om identiteit en waarheid. Wat is imago? Imago komt uit het Latijn en betekent “beeld”. Imago…

  Lees verder »

 • Agressie op de werkvloer – Dat mogen we nooit normaal vinden!

  17 augustus 2020

  Het was op een dinsdag in de namiddag. Routineklus voor Justitie. Een ‘normale’ hulpvraag van een cliënt. Ik liep de kamer binnen en ik voelde meteen dat het goed fout was. Alle alarmbellen gingen in me loeien op het moment dat de deur zich achter me sloot. Dit is niet het begin van een fictief…

  Lees verder »

 • De waarde van gedrevenheid en bevlogenheid

  25 mei 2020

  Los van elkaar zijn ze sterk. Als duo zijn ze onoverwinnelijk. In navolging op mijn vorige blog (Ken je kernwaarden!) ga ik in deze blog op zoek naar de onderschatte waarde van de kernwaarden gedrevenheid en bevlogenheid. Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen gedrevenheid en bevlogenheid? Gedrevenheid wordt ‘aangezet’ vanuit het hoofd. Iemand die gedreven…

  Lees verder »