Terug naar blog overzicht

Erger je niet, verwonder je slechts

Zuster Hermana was een wijze vrouw. Een non in de functie van conrector op de middelbare school. Een school waar ik rondliep als onopvallende kleine “nerd” en waar ik me afvroeg: “waarom ben ik hier”? Ik werd niet gepest. Daar zorgde ik wel voor door me onopvallend te gedragen. Ik was niet geliefd. Ik denk ook dat niemand me mist (of mijn naam noemt), als ik niet kom opdagen bij een reünie.

Zuster Hermana zorgde voor een lichtpuntje. In de wandelgangen zag zij me staan en maakte een praatje. Ze deelde me regelmatig met één zinnetje in haar levenswijsheden. Een van die zinnen die ik nooit ben vergeten: “Erger je niet, verwonder je slechts”.

Vanuit mijn huidige referentiekader is zij daarmee mijn grondlegster van het positivisme. Met de woorden die ze in 1984 naar me uitsprak, raakt ze de kern van de succesformules achter FISH! en OMDENKEN. Het is een uitspraak die je mindset verandert. Het verschil tussen donker en licht…meegaan in emotie waarbij energie van je wegstroomt of kiezen voor een emotie waar je energie van krijgt.

Nederland is een klaagland. Wij verstaan de kunst om te klagen en ons te ergeren over de meest onbenullige zaken. We bumperkleven en maken boze gebaren, omdat we ons ergeren aan iemand die netjes 130 kilometer per uur op de linker baan rijdt om een vrachtwagen in te halen. We ergeren ons aan bemoeiallen en betweters, kinderen en bejaarden, enthousiastelingen en chagrijnigen, agressievelingen en pacifisten, Geer, Goor, Galjaard, Van ’t Hek…en aan het weer.

Denk eens aan het woord ergernis. Voel de spieren rondom je ogen. Voel ze samentrekken. Kijk in de spiegel en zie hoe klein je ogen zijn. Voel de frons op je voorhoofd. Voel de zwarte nevel in je gedachten.

Denk nu eens aan het woord verwondering. Voel hoe de spieren rondom je ogen zich ontspannen en oprekken. Voel je ogen groter worden. Voel het zonnetje in je hoofd…en geniet van de glimlach die op je mond komt.

De bumberklever wordt iemand met haast…die je gaat helpen door snel een rechter rijhelft op te zoeken. Bemoeials en betweters worden mensen die denken dat ze meer weten dan mij (en dat is vaak het geval). Kinderen en bejaarden worden mensen in een andere leeftijd dan mij. Enthousiastelingen worden inspiratoren. Chagrijnigen worden mensen die discussies breed maken. Agressievelingen en pacifisten worden mensen die me na laten denken over Darwin. Geer en Goor blijven grappig. Galjaard en Van ’t Hek zijn de basis voor de nu al mooiste column van 2017. En het weer…dat blijft een fenomeen!

Wil jij (met je team) van ergernis naar verwondering…bel Met Vuur (06-83654958)!

Interessante artikelen

 • Streepjescode

  29 januari 2018

  Ik heb een prachtige en geweldige zoon. Hij is 9 jaar…lief, leuk, grappig en hij heeft veel energie. Zijn naam is Pepijn…en het is het lekkerste joch op de hele wereld. Een wereld die hij niet altijd begrijpt…en de wereld begrijpt hem niet altijd. Twee maanden geleden kregen we als ouders te horen dat Pepijn…

  Lees verder »

 • Geluk is…

  13 september 2017

  Herken je het gevoel dat het leven als een sneltrein raast, waarbij je jezelf met regelmaat afvraagt of je wel op het juiste spoor zit? Merk je in je eigen taalgebruik dat je steeds vaker het werkwoord MOETEN gebruikt in plaats van het werkwoord WILLEN? Moet je heel hard nadenken als ik je de vraag…

  Lees verder »

 • Verkoopadviseurs in de proeftuin op zoek naar het dominante zintuig

  3 juli 2017

    Werkspoorkathedraal. De locatie was prachtig. Oud industrieel, ruim en indrukwekkend. De organisatie en de opdrachtgever hadden alles tot in de puntjes voorbereid. De verkoopadviseurs kwamen in grote getalen binnen. Ze waren klaar om één dag getraind te worden. Er stond een interactief trainingsprogramma klaar, waarin de deelnemers kennismaakten met (nieuwe) producten. De opdrachtgever had…

  Lees verder »

 • Op zoek naar sneakers in Breda

  1 juni 2017

    Het is dinsdag. De kinderen komen thuis van school. Eerst een koekje en een glaasje ranja en dan op schoenenjacht. Een uitdaging met een randje gemak. De uitdaging…we hebben drie kinderen met een eigen willetje, wensen en eisen. Het randje gemak ligt erin verscholen dat ze alle drie op zoek zijn naar sneakers…naar Breda…

  Lees verder »

 • Verkoopadviseurs op de mat

  17 april 2017

  De schoenen worden aarzelend uitgetrokken. Een groep van 15 verkoopadviseurs verzamelt zich om me heen. We staan op judomatten. Bokshandschoenen en kickboks-spullen liggen zichtbaar in de hoek. Het is geen lokaal. Het is een dojo. Vijf heren vermijden ieder oogcontact. Is het angst voor wat komen gaat? Niemand krijgt de kans om zich geheel comfortabel…

  Lees verder »