Terug naar blog overzicht

Erger je niet, verwonder je slechts

Zuster Hermana was een wijze vrouw. Een non in de functie van conrector op de middelbare school. Een school waar ik rondliep als onopvallende kleine “nerd” en waar ik me afvroeg: “waarom ben ik hier”? Ik werd niet gepest. Daar zorgde ik wel voor door me onopvallend te gedragen. Ik was niet geliefd. Ik denk ook dat niemand me mist (of mijn naam noemt), als ik niet kom opdagen bij een reünie.

Zuster Hermana zorgde voor een lichtpuntje. In de wandelgangen zag zij me staan en maakte een praatje. Ze deelde me regelmatig met één zinnetje in haar levenswijsheden. Een van die zinnen die ik nooit ben vergeten: “Erger je niet, verwonder je slechts”.

Vanuit mijn huidige referentiekader is zij daarmee mijn grondlegster van het positivisme. Met de woorden die ze in 1984 naar me uitsprak, raakt ze de kern van de succesformules achter FISH! en OMDENKEN. Het is een uitspraak die je mindset verandert. Het verschil tussen donker en licht…meegaan in emotie waarbij energie van je wegstroomt of kiezen voor een emotie waar je energie van krijgt.

Nederland is een klaagland. Wij verstaan de kunst om te klagen en ons te ergeren over de meest onbenullige zaken. We bumperkleven en maken boze gebaren, omdat we ons ergeren aan iemand die netjes 130 kilometer per uur op de linker baan rijdt om een vrachtwagen in te halen. We ergeren ons aan bemoeiallen en betweters, kinderen en bejaarden, enthousiastelingen en chagrijnigen, agressievelingen en pacifisten, Geer, Goor, Galjaard, Van ’t Hek…en aan het weer.

Denk eens aan het woord ergernis. Voel de spieren rondom je ogen. Voel ze samentrekken. Kijk in de spiegel en zie hoe klein je ogen zijn. Voel de frons op je voorhoofd. Voel de zwarte nevel in je gedachten.

Denk nu eens aan het woord verwondering. Voel hoe de spieren rondom je ogen zich ontspannen en oprekken. Voel je ogen groter worden. Voel het zonnetje in je hoofd…en geniet van de glimlach die op je mond komt.

De bumberklever wordt iemand met haast…die je gaat helpen door snel een rechter rijhelft op te zoeken. Bemoeials en betweters worden mensen die denken dat ze meer weten dan mij (en dat is vaak het geval). Kinderen en bejaarden worden mensen in een andere leeftijd dan mij. Enthousiastelingen worden inspiratoren. Chagrijnigen worden mensen die discussies breed maken. Agressievelingen en pacifisten worden mensen die me na laten denken over Darwin. Geer en Goor blijven grappig. Galjaard en Van ’t Hek zijn de basis voor de nu al mooiste column van 2017. En het weer…dat blijft een fenomeen!

Wil jij (met je team) van ergernis naar verwondering…bel Met Vuur (06-83654958)!

Interessante artikelen

 • “De Tour win je in bed”- wanneer wordt u eens wakker?

  20 september 2021

  In 1980 won Joop Zoetemelk de Tour de France. In een interview vertelde hij dat een grote wielerronde alleen gewonnen kan worden in combinatie met een goede nachtrust. Op dat moment vertelde hij niets nieuws…maar zijn verhaal zorgde wel tot een hernieuwde bewustwording over het belang van slaap. Onderzoeken tonen aan dat slapen directe invloed…

  Lees verder »

 • Het stellen van gedragsdoelen

  12 september 2021

  Zou je ander gedrag van sommige medewerkers willen zien? Zou je bijvoorbeeld willen dat jouw medewerkers minder over elkaar praten en meer met elkaar praten? Of dat medewerkers uit zichzelf meer verantwoordelijkheid nemen en oppakken…dus minder afwachten en terugleggen bij jou als leidinggevende? Dat gaat zelden automatisch…maar ik heb een tip! Als je medewerkers en…

  Lees verder »

 • People Management – een extra definitie na een bordje Surinaamse bami

  22 augustus 2021

  In deze blog over People Management wil ik jullie een definitie voorleggen. Een definitie van People Management die ik spontaan aangereikt kreeg terwijl ik bezig was met de voorbereidingen op een teambuildingsessie bij een grote autodealer. De definitie luidt als volgt: “People management is de aanname achter jouw oordeel verifiëren.” Laat deze definitie even op…

  Lees verder »

 • Omoiyari – De Japanse kunst in onbaatzuchtige compassie

  19 april 2021

  Iets geven, zonder dat er iets tegenover staat…dat lijkt in onze handelsmaatschappij bijna ondenkbaar. Op het moment dat je het overkomt, gebeurt er iets. Je waardering en dankbaarheid voor de persoon nemen toe. Je tevredenheid en loyaliteit worden geprikkeld…je kunt het nauwelijks geloven…en je hebt een verhaal te vertellen. In mijn fascinatie voor de Japanse…

  Lees verder »

 • Nieuws-moe

  18 februari 2021

  Herken je de volgende situatie? Je rijdt in de auto. De radio aan. Het laatste liedje van het uur is gedraaid. De laatste reclame. Je draait het volume even wat harder, want het journaal komt eraan. Of herken je de volgende situatie? De TV staat aan. Je hoort de laatste reclames op de achtergrond. Je…

  Lees verder »