Terug naar blog overzicht

De eerste maand als zelfstandig ondernemer

Kersenbloesem

4 weken = 28 dagen! Ik ben pas 28 dagen zelfstandig ondernemer! Wat is er veel gebeurd! Mijn hele leven is compleet veranderd. Het is zeker niet allemaal makkelijker geworden. Het is onzekerder en het is spannender. Meevallers en tegenvallers. Het ondernemerschap zorgt ook voor een gevoel van vrijheid en autonomie…en die gevoelens zijn enorm waardevol.

Tijdwinst

Concreet… ik woon in Oosterhout NB en werkte in Leusden. Op dit moment bespaar ik me een verplicht dagelijks retourtje van 170 kilometer met een tijdsinvestering van 3 uur. Dat zijn 850 kilometer en 15 uur per week. Dat zijn 3.400 kilometer en 60 uur per 4 weken (of 28 dagen). 15 uur per week, die ik nu kan besteden aan een gezonder dag en nacht ritme…aan mijn kinderen, mijn vrouw en mijn ondernemerschap.

Zekerheden

Mijn gevoel van onzekerheid is niet te ontkennen. Vanuit Leusden ontving ik een mooi salaris, auto van de zaak…en veel financiële zekerheden als verzekeringen en pensioen waren “geregeld”. In een startperiode zijn de “zekerheden” weg. Je mag veel zelf ontdekken en uitvinden. Dat is leerzaam, maar kost tijd. Het kost me misschien wel 15 uur per week.

Eten op het bord

Ik ben in deze periode weinig declarabel…zaaien, zaaien, zaaien. Zaaien is een waardevolle investering, maar levert geen geld op. Het is een startperiode. Het is logisch dat ik weinig declarabel kan zijn…toch? De gevoeligheid zit in het woordje “toch”. Ik ben een trots man. Een jager, die deze maand zonder “eten” thuis is gekomen. Ik werk wel gedisciplineerd en hard om het “eten” voor de toekomst op het bord te krijgen. Ondanks dat mijn gezin niet zeurt of klaagt…integendeel zelfs…is het vooral mijn ego, die het al anders zou willen.

Genieten

Ondanks deze fundamentele en niet te ontkennen onzekerheid, geniet ik volop. Ik geniet van de mooie momenten die ik in deze rustige tijd met mijn gezin deel. Als de zaadjes uitkomen, komt het harde werken vanzelf…en verlang ik waarschijnlijk naar de waardevolle momenten die ik nu heb.

Ik heb nu de mogelijkheid om te genieten van mooie momenten. De kersenbloesem in volle bloei. Maar ook de prachtige gesprekken…van mens tot mens, van hart tot hart. In de afgelopen dagen heb ik vier mensen gesproken, waarbij ik genoten heb van de aansluiting op belangrijke waarden. Authenticiteit, creativiteit, integriteit…heerlijk en belangeloos. Wat kunnen mensen mooi zijn!

Graag wil ik mijn dankbaarheid delen voor die mooie gesprekken.

Dank je wel…Bas, Bert, Henk en Juan!

Interessante artikelen

 • Omoiyari – De Japanse kunst in onbaatzuchtige compassie

  19 april 2021

  Iets geven, zonder dat er iets tegenover staat…dat lijkt in onze handelsmaatschappij bijna ondenkbaar. Op het moment dat je het overkomt, gebeurt er iets. Je waardering en dankbaarheid voor de persoon nemen toe. Je tevredenheid en loyaliteit worden geprikkeld…je kunt het nauwelijks geloven…en je hebt een verhaal te vertellen. In mijn fascinatie voor de Japanse…

  Lees verder »

 • Nieuws-moe

  18 februari 2021

  Herken je de volgende situatie? Je rijdt in de auto. De radio aan. Het laatste liedje van het uur is gedraaid. De laatste reclame. Je draait het volume even wat harder, want het journaal komt eraan. Of herken je de volgende situatie? De TV staat aan. Je hoort de laatste reclames op de achtergrond. Je…

  Lees verder »

 • Een worsteling tussen identiteit en imago

  26 augustus 2020

  Wie ben jij nu echt? Ondanks dat het een korte en eenvoudige vraag is, blijkt het antwoord in het huidige tijdsbeeld heel lastig om te geven. In de hedendaagse maatschappij draait het immers meer om imago en beeldvorming dan om identiteit en waarheid. Wat is imago? Imago komt uit het Latijn en betekent “beeld”. Imago…

  Lees verder »

 • Agressie op de werkvloer – Dat mogen we nooit normaal vinden!

  17 augustus 2020

  Het was op een dinsdag in de namiddag. Routineklus voor Justitie. Een ‘normale’ hulpvraag van een cliënt. Ik liep de kamer binnen en ik voelde meteen dat het goed fout was. Alle alarmbellen gingen in me loeien op het moment dat de deur zich achter me sloot. Dit is niet het begin van een fictief…

  Lees verder »

 • De waarde van gedrevenheid en bevlogenheid

  25 mei 2020

  Los van elkaar zijn ze sterk. Als duo zijn ze onoverwinnelijk. In navolging op mijn vorige blog (Ken je kernwaarden!) ga ik in deze blog op zoek naar de onderschatte waarde van de kernwaarden gedrevenheid en bevlogenheid. Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen gedrevenheid en bevlogenheid? Gedrevenheid wordt ‘aangezet’ vanuit het hoofd. Iemand die gedreven…

  Lees verder »