Terug naar blog overzicht

De eerste maand als zelfstandig ondernemer

Kersenbloesem

4 weken = 28 dagen! Ik ben pas 28 dagen zelfstandig ondernemer! Wat is er veel gebeurd! Mijn hele leven is compleet veranderd. Het is zeker niet allemaal makkelijker geworden. Het is onzekerder en het is spannender. Meevallers en tegenvallers. Het ondernemerschap zorgt ook voor een gevoel van vrijheid en autonomie…en die gevoelens zijn enorm waardevol.

Tijdwinst

Concreet… ik woon in Oosterhout NB en werkte in Leusden. Op dit moment bespaar ik me een verplicht dagelijks retourtje van 170 kilometer met een tijdsinvestering van 3 uur. Dat zijn 850 kilometer en 15 uur per week. Dat zijn 3.400 kilometer en 60 uur per 4 weken (of 28 dagen). 15 uur per week, die ik nu kan besteden aan een gezonder dag en nacht ritme…aan mijn kinderen, mijn vrouw en mijn ondernemerschap.

Zekerheden

Mijn gevoel van onzekerheid is niet te ontkennen. Vanuit Leusden ontving ik een mooi salaris, auto van de zaak…en veel financiële zekerheden als verzekeringen en pensioen waren “geregeld”. In een startperiode zijn de “zekerheden” weg. Je mag veel zelf ontdekken en uitvinden. Dat is leerzaam, maar kost tijd. Het kost me misschien wel 15 uur per week.

Eten op het bord

Ik ben in deze periode weinig declarabel…zaaien, zaaien, zaaien. Zaaien is een waardevolle investering, maar levert geen geld op. Het is een startperiode. Het is logisch dat ik weinig declarabel kan zijn…toch? De gevoeligheid zit in het woordje “toch”. Ik ben een trots man. Een jager, die deze maand zonder “eten” thuis is gekomen. Ik werk wel gedisciplineerd en hard om het “eten” voor de toekomst op het bord te krijgen. Ondanks dat mijn gezin niet zeurt of klaagt…integendeel zelfs…is het vooral mijn ego, die het al anders zou willen.

Genieten

Ondanks deze fundamentele en niet te ontkennen onzekerheid, geniet ik volop. Ik geniet van de mooie momenten die ik in deze rustige tijd met mijn gezin deel. Als de zaadjes uitkomen, komt het harde werken vanzelf…en verlang ik waarschijnlijk naar de waardevolle momenten die ik nu heb.

Ik heb nu de mogelijkheid om te genieten van mooie momenten. De kersenbloesem in volle bloei. Maar ook de prachtige gesprekken…van mens tot mens, van hart tot hart. In de afgelopen dagen heb ik vier mensen gesproken, waarbij ik genoten heb van de aansluiting op belangrijke waarden. Authenticiteit, creativiteit, integriteit…heerlijk en belangeloos. Wat kunnen mensen mooi zijn!

Graag wil ik mijn dankbaarheid delen voor die mooie gesprekken.

Dank je wel…Bas, Bert, Henk en Juan!

Interessante artikelen

 • “De Tour win je in bed”- wanneer wordt u eens wakker?

  20 september 2021

  In 1980 won Joop Zoetemelk de Tour de France. In een interview vertelde hij dat een grote wielerronde alleen gewonnen kan worden in combinatie met een goede nachtrust. Op dat moment vertelde hij niets nieuws…maar zijn verhaal zorgde wel tot een hernieuwde bewustwording over het belang van slaap. Onderzoeken tonen aan dat slapen directe invloed…

  Lees verder »

 • Het stellen van gedragsdoelen

  12 september 2021

  Zou je ander gedrag van sommige medewerkers willen zien? Zou je bijvoorbeeld willen dat jouw medewerkers minder over elkaar praten en meer met elkaar praten? Of dat medewerkers uit zichzelf meer verantwoordelijkheid nemen en oppakken…dus minder afwachten en terugleggen bij jou als leidinggevende? Dat gaat zelden automatisch…maar ik heb een tip! Als je medewerkers en…

  Lees verder »

 • People Management – een extra definitie na een bordje Surinaamse bami

  22 augustus 2021

  In deze blog over People Management wil ik jullie een definitie voorleggen. Een definitie van People Management die ik spontaan aangereikt kreeg terwijl ik bezig was met de voorbereidingen op een teambuildingsessie bij een grote autodealer. De definitie luidt als volgt: “People management is de aanname achter jouw oordeel verifiëren.” Laat deze definitie even op…

  Lees verder »

 • Omoiyari – De Japanse kunst in onbaatzuchtige compassie

  19 april 2021

  Iets geven, zonder dat er iets tegenover staat…dat lijkt in onze handelsmaatschappij bijna ondenkbaar. Op het moment dat je het overkomt, gebeurt er iets. Je waardering en dankbaarheid voor de persoon nemen toe. Je tevredenheid en loyaliteit worden geprikkeld…je kunt het nauwelijks geloven…en je hebt een verhaal te vertellen. In mijn fascinatie voor de Japanse…

  Lees verder »

 • Nieuws-moe

  18 februari 2021

  Herken je de volgende situatie? Je rijdt in de auto. De radio aan. Het laatste liedje van het uur is gedraaid. De laatste reclame. Je draait het volume even wat harder, want het journaal komt eraan. Of herken je de volgende situatie? De TV staat aan. Je hoort de laatste reclames op de achtergrond. Je…

  Lees verder »