Terug naar blog overzicht

De glimlach

tevreden

Ik kan genieten van een oprechte glimlach. Een glimlach die een ruimte laat stralen. Geen nep-lach…geen lach uit beleefdheid. Nee, een lach waar de passie uit spreekt.

Ik doe er geen wetenschappelijk onderzoek naar. Het valt me wel op dat ik ze in het dagelijkse straatbeeld steeds minder vaak tegenkom. Zoals de eendjes verdwijnen uit plassen en kanalen, verdwijnt de glimlach uit winkels en straten. Het lijkt een uitstervende gezichtsuitdrukking.

Terwijl we met het gezin op zoek zijn naar een nieuwe eettafel, was ik in een verborgen missie ook op zoek naar een mooie glimlach. Zowel de eettafel als de glimlach zijn nog niet gevonden.

Ik ga jullie niet lastig vallen met onze eettafelwensen. Ik wil jullie wel delen in de gezichtsuitdrukkingen die in de richting komen van een glimlach. Ik heb de boer en boerin met kiespijn gezien. Een vervelende aanblik als je (zoals ik) bang bent van de tandarts. Ik heb ook de fotomodel-lach gezien. Eerst een blik in de spiegel, waarna een lach komt die wordt vastgezet in een masker van onoprechtheid. Ik dacht ook een glimlach te zien…tot ik dichterbij kwam en zag dat de vrouw voorzien was van botox lippen, ogen en voorhoofd.

Nee…de uitdrukkingen die ik voornamelijk zag, waren eerder blikken zonder lach. Apathische uitdrukkingen, waarbij de verkeerde gezichtsspieren worden gebruikt.

Wist je…

Als je huilt, gebruik je ruim 100 spieren. Als je glimlacht gebruik je slechts 15 spieren. De belangrijkste spieren om te glimlachen zijn de grote jukspier…die ervoor zorgt dat de mondhoeken omhoog getrokken worden. De kleine jukspier trekt de mondhoek iets naar achter. De wangspier zorgt voor een gladde wang. En de lachspier zorgt voor de echte lach.

Met slechts 15 spieren maak je dus een mooie glimlach. Een glimlach die zich onderscheidt van een nep-lach. Ik ga niet naar de sportschool, maar deze 15 spieren heb ik bewust getraind. 2016 is het jaar van Met Vuur! 2017 is het jaar van plezier! Het is een mindset, die daardoor een routemap is langs de eendjes in de plassen en kanalen.

Dus…wat gebeurde er als ik de ingrediënten plezier, humor en een glimlach inzette in mijn communicatie met het winkelpersoneel? Het winkelpersoneel kon niet anders dan reageren…maar het zijn andere klanten die waarderend reageerden. Ik dacht dat ik nog steeds geen glimlach zag…tot ik omdraaide naar mijn vrouw en kinderen!

Wil je een echte en onderscheidende glimlach bij jezelf of jouw medewerkers?

Bel Met Vuur (06-83654958)!

 

Interessante artikelen

 • Omoiyari – De Japanse kunst in onbaatzuchtige compassie

  19 april 2021

  Iets geven, zonder dat er iets tegenover staat…dat lijkt in onze handelsmaatschappij bijna ondenkbaar. Op het moment dat je het overkomt, gebeurt er iets. Je waardering en dankbaarheid voor de persoon nemen toe. Je tevredenheid en loyaliteit worden geprikkeld…je kunt het nauwelijks geloven…en je hebt een verhaal te vertellen. In mijn fascinatie voor de Japanse…

  Lees verder »

 • Nieuws-moe

  18 februari 2021

  Herken je de volgende situatie? Je rijdt in de auto. De radio aan. Het laatste liedje van het uur is gedraaid. De laatste reclame. Je draait het volume even wat harder, want het journaal komt eraan. Of herken je de volgende situatie? De TV staat aan. Je hoort de laatste reclames op de achtergrond. Je…

  Lees verder »

 • Een worsteling tussen identiteit en imago

  26 augustus 2020

  Wie ben jij nu echt? Ondanks dat het een korte en eenvoudige vraag is, blijkt het antwoord in het huidige tijdsbeeld heel lastig om te geven. In de hedendaagse maatschappij draait het immers meer om imago en beeldvorming dan om identiteit en waarheid. Wat is imago? Imago komt uit het Latijn en betekent “beeld”. Imago…

  Lees verder »

 • Agressie op de werkvloer – Dat mogen we nooit normaal vinden!

  17 augustus 2020

  Het was op een dinsdag in de namiddag. Routineklus voor Justitie. Een ‘normale’ hulpvraag van een cliënt. Ik liep de kamer binnen en ik voelde meteen dat het goed fout was. Alle alarmbellen gingen in me loeien op het moment dat de deur zich achter me sloot. Dit is niet het begin van een fictief…

  Lees verder »

 • De waarde van gedrevenheid en bevlogenheid

  25 mei 2020

  Los van elkaar zijn ze sterk. Als duo zijn ze onoverwinnelijk. In navolging op mijn vorige blog (Ken je kernwaarden!) ga ik in deze blog op zoek naar de onderschatte waarde van de kernwaarden gedrevenheid en bevlogenheid. Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen gedrevenheid en bevlogenheid? Gedrevenheid wordt ‘aangezet’ vanuit het hoofd. Iemand die gedreven…

  Lees verder »