Terug naar blog overzicht

De glimlach

tevreden

Ik kan genieten van een oprechte glimlach. Een glimlach die een ruimte laat stralen. Geen nep-lach…geen lach uit beleefdheid. Nee, een lach waar de passie uit spreekt.

Ik doe er geen wetenschappelijk onderzoek naar. Het valt me wel op dat ik ze in het dagelijkse straatbeeld steeds minder vaak tegenkom. Zoals de eendjes verdwijnen uit plassen en kanalen, verdwijnt de glimlach uit winkels en straten. Het lijkt een uitstervende gezichtsuitdrukking.

Terwijl we met het gezin op zoek zijn naar een nieuwe eettafel, was ik in een verborgen missie ook op zoek naar een mooie glimlach. Zowel de eettafel als de glimlach zijn nog niet gevonden.

Ik ga jullie niet lastig vallen met onze eettafelwensen. Ik wil jullie wel delen in de gezichtsuitdrukkingen die in de richting komen van een glimlach. Ik heb de boer en boerin met kiespijn gezien. Een vervelende aanblik als je (zoals ik) bang bent van de tandarts. Ik heb ook de fotomodel-lach gezien. Eerst een blik in de spiegel, waarna een lach komt die wordt vastgezet in een masker van onoprechtheid. Ik dacht ook een glimlach te zien…tot ik dichterbij kwam en zag dat de vrouw voorzien was van botox lippen, ogen en voorhoofd.

Nee…de uitdrukkingen die ik voornamelijk zag, waren eerder blikken zonder lach. Apathische uitdrukkingen, waarbij de verkeerde gezichtsspieren worden gebruikt.

Wist je…

Als je huilt, gebruik je ruim 100 spieren. Als je glimlacht gebruik je slechts 15 spieren. De belangrijkste spieren om te glimlachen zijn de grote jukspier…die ervoor zorgt dat de mondhoeken omhoog getrokken worden. De kleine jukspier trekt de mondhoek iets naar achter. De wangspier zorgt voor een gladde wang. En de lachspier zorgt voor de echte lach.

Met slechts 15 spieren maak je dus een mooie glimlach. Een glimlach die zich onderscheidt van een nep-lach. Ik ga niet naar de sportschool, maar deze 15 spieren heb ik bewust getraind. 2016 is het jaar van Met Vuur! 2017 is het jaar van plezier! Het is een mindset, die daardoor een routemap is langs de eendjes in de plassen en kanalen.

Dus…wat gebeurde er als ik de ingrediënten plezier, humor en een glimlach inzette in mijn communicatie met het winkelpersoneel? Het winkelpersoneel kon niet anders dan reageren…maar het zijn andere klanten die waarderend reageerden. Ik dacht dat ik nog steeds geen glimlach zag…tot ik omdraaide naar mijn vrouw en kinderen!

Wil je een echte en onderscheidende glimlach bij jezelf of jouw medewerkers?

Bel Met Vuur (06-83654958)!

 

Interessante artikelen

 • “De Tour win je in bed”- wanneer wordt u eens wakker?

  20 september 2021

  In 1980 won Joop Zoetemelk de Tour de France. In een interview vertelde hij dat een grote wielerronde alleen gewonnen kan worden in combinatie met een goede nachtrust. Op dat moment vertelde hij niets nieuws…maar zijn verhaal zorgde wel tot een hernieuwde bewustwording over het belang van slaap. Onderzoeken tonen aan dat slapen directe invloed…

  Lees verder »

 • Het stellen van gedragsdoelen

  12 september 2021

  Zou je ander gedrag van sommige medewerkers willen zien? Zou je bijvoorbeeld willen dat jouw medewerkers minder over elkaar praten en meer met elkaar praten? Of dat medewerkers uit zichzelf meer verantwoordelijkheid nemen en oppakken…dus minder afwachten en terugleggen bij jou als leidinggevende? Dat gaat zelden automatisch…maar ik heb een tip! Als je medewerkers en…

  Lees verder »

 • People Management – een extra definitie na een bordje Surinaamse bami

  22 augustus 2021

  In deze blog over People Management wil ik jullie een definitie voorleggen. Een definitie van People Management die ik spontaan aangereikt kreeg terwijl ik bezig was met de voorbereidingen op een teambuildingsessie bij een grote autodealer. De definitie luidt als volgt: “People management is de aanname achter jouw oordeel verifiëren.” Laat deze definitie even op…

  Lees verder »

 • Omoiyari – De Japanse kunst in onbaatzuchtige compassie

  19 april 2021

  Iets geven, zonder dat er iets tegenover staat…dat lijkt in onze handelsmaatschappij bijna ondenkbaar. Op het moment dat je het overkomt, gebeurt er iets. Je waardering en dankbaarheid voor de persoon nemen toe. Je tevredenheid en loyaliteit worden geprikkeld…je kunt het nauwelijks geloven…en je hebt een verhaal te vertellen. In mijn fascinatie voor de Japanse…

  Lees verder »

 • Nieuws-moe

  18 februari 2021

  Herken je de volgende situatie? Je rijdt in de auto. De radio aan. Het laatste liedje van het uur is gedraaid. De laatste reclame. Je draait het volume even wat harder, want het journaal komt eraan. Of herken je de volgende situatie? De TV staat aan. Je hoort de laatste reclames op de achtergrond. Je…

  Lees verder »