Terug naar blog overzicht

De beste wensen?

“De beste wensen”. ”Ja, jij ook de beste wensen”. Het zijn twee korte zinnen die vandaag veel worden uitgesproken. Uitgesproken tussen twee mensen die elkaar waarschijnlijk het gehele jaar nauwelijks echt spreken. Het zijn zinnen waaruit een vorm van beleefdheid klinkt. Maar het is wel onpersoonlijke beleefdheid zonder empathie. Immers…als je de ander goed kent, hoef je het niet bij de algemeenheid van “de beste wensen” te houden.

De intentie van “de beste wensen” is zoals “alles goed?” Een andere beleefdheidsbegroeting zonder veel diepgang. Op het moment dat er namelijk een antwoord met diepgang komt, gaat de vraagsteller enorm schrikken.

Wat zijn de beste wensen die je mij kan geven?

Ik wens een goede gezondheid voor mij en mijn gezin in 2017. Ik wens ook dat mensen zich in het algemeen minder snel en explosief ergeren…en ik wens wereldvrede (en dat zeg ik niet vanuit een ambitie om deel te nemen aan een schoonheidswedstrijd). Stiekem wens ik ook om een aantal kilo kwijt te raken…en ik wens meer glimlachen en (nog) meer plezier in 2017. Bij mezelf, maar ook bij anderen.

Nu jullie dit van mij weten, ben ik benieuwd naar de eerste confrontatie. Ik zou namelijk een glimlach krijgen van de eerste persoon die me 15 kilo minder gewicht wenst. Dat zou gaaf zijn! Het zou veel zeggen over hoe de ander mij ziet…zeker omdat mijn ambitie in gewichtsverlies voor 2017 iets lager ligt.

Het zou wel een wens zijn die iets bij me los zou maken…en aansluit bij wie ik ben. Het is ook meteen spannender om een inschatting te maken van de wensen van een ander. Het lijkt me wel de moeite waard. Het zet namelijk wel twee mensen in verbinding met elkaar. Het vraagt wederzijdse empathie. Het maakt iets los en geeft meer invulling dan “de beste wensen”.

Ter afsluiting van deze korte blog wens ik jullie voor 2017 … veel vuur, passie, glimlachen, plezier, minder ergernissen, een goede gezondheid…en wereldvrede!

Interessante artikelen

 • “De Tour win je in bed”- wanneer wordt u eens wakker?

  20 september 2021

  In 1980 won Joop Zoetemelk de Tour de France. In een interview vertelde hij dat een grote wielerronde alleen gewonnen kan worden in combinatie met een goede nachtrust. Op dat moment vertelde hij niets nieuws…maar zijn verhaal zorgde wel tot een hernieuwde bewustwording over het belang van slaap. Onderzoeken tonen aan dat slapen directe invloed…

  Lees verder »

 • Het stellen van gedragsdoelen

  12 september 2021

  Zou je ander gedrag van sommige medewerkers willen zien? Zou je bijvoorbeeld willen dat jouw medewerkers minder over elkaar praten en meer met elkaar praten? Of dat medewerkers uit zichzelf meer verantwoordelijkheid nemen en oppakken…dus minder afwachten en terugleggen bij jou als leidinggevende? Dat gaat zelden automatisch…maar ik heb een tip! Als je medewerkers en…

  Lees verder »

 • People Management – een extra definitie na een bordje Surinaamse bami

  22 augustus 2021

  In deze blog over People Management wil ik jullie een definitie voorleggen. Een definitie van People Management die ik spontaan aangereikt kreeg terwijl ik bezig was met de voorbereidingen op een teambuildingsessie bij een grote autodealer. De definitie luidt als volgt: “People management is de aanname achter jouw oordeel verifiëren.” Laat deze definitie even op…

  Lees verder »

 • Omoiyari – De Japanse kunst in onbaatzuchtige compassie

  19 april 2021

  Iets geven, zonder dat er iets tegenover staat…dat lijkt in onze handelsmaatschappij bijna ondenkbaar. Op het moment dat je het overkomt, gebeurt er iets. Je waardering en dankbaarheid voor de persoon nemen toe. Je tevredenheid en loyaliteit worden geprikkeld…je kunt het nauwelijks geloven…en je hebt een verhaal te vertellen. In mijn fascinatie voor de Japanse…

  Lees verder »

 • Nieuws-moe

  18 februari 2021

  Herken je de volgende situatie? Je rijdt in de auto. De radio aan. Het laatste liedje van het uur is gedraaid. De laatste reclame. Je draait het volume even wat harder, want het journaal komt eraan. Of herken je de volgende situatie? De TV staat aan. Je hoort de laatste reclames op de achtergrond. Je…

  Lees verder »