Terug naar blog overzicht

De beste wensen?

“De beste wensen”. ”Ja, jij ook de beste wensen”. Het zijn twee korte zinnen die vandaag veel worden uitgesproken. Uitgesproken tussen twee mensen die elkaar waarschijnlijk het gehele jaar nauwelijks echt spreken. Het zijn zinnen waaruit een vorm van beleefdheid klinkt. Maar het is wel onpersoonlijke beleefdheid zonder empathie. Immers…als je de ander goed kent, hoef je het niet bij de algemeenheid van “de beste wensen” te houden.

De intentie van “de beste wensen” is zoals “alles goed?” Een andere beleefdheidsbegroeting zonder veel diepgang. Op het moment dat er namelijk een antwoord met diepgang komt, gaat de vraagsteller enorm schrikken.

Wat zijn de beste wensen die je mij kan geven?

Ik wens een goede gezondheid voor mij en mijn gezin in 2017. Ik wens ook dat mensen zich in het algemeen minder snel en explosief ergeren…en ik wens wereldvrede (en dat zeg ik niet vanuit een ambitie om deel te nemen aan een schoonheidswedstrijd). Stiekem wens ik ook om een aantal kilo kwijt te raken…en ik wens meer glimlachen en (nog) meer plezier in 2017. Bij mezelf, maar ook bij anderen.

Nu jullie dit van mij weten, ben ik benieuwd naar de eerste confrontatie. Ik zou namelijk een glimlach krijgen van de eerste persoon die me 15 kilo minder gewicht wenst. Dat zou gaaf zijn! Het zou veel zeggen over hoe de ander mij ziet…zeker omdat mijn ambitie in gewichtsverlies voor 2017 iets lager ligt.

Het zou wel een wens zijn die iets bij me los zou maken…en aansluit bij wie ik ben. Het is ook meteen spannender om een inschatting te maken van de wensen van een ander. Het lijkt me wel de moeite waard. Het zet namelijk wel twee mensen in verbinding met elkaar. Het vraagt wederzijdse empathie. Het maakt iets los en geeft meer invulling dan “de beste wensen”.

Ter afsluiting van deze korte blog wens ik jullie voor 2017 … veel vuur, passie, glimlachen, plezier, minder ergernissen, een goede gezondheid…en wereldvrede!

Interessante artikelen

 • Streepjescode

  29 januari 2018

  Ik heb een prachtige en geweldige zoon. Hij is 9 jaar…lief, leuk, grappig en hij heeft veel energie. Zijn naam is Pepijn…en het is het lekkerste joch op de hele wereld. Een wereld die hij niet altijd begrijpt…en de wereld begrijpt hem niet altijd. Twee maanden geleden kregen we als ouders te horen dat Pepijn…

  Lees verder »

 • Geluk is…

  13 september 2017

  Herken je het gevoel dat het leven als een sneltrein raast, waarbij je jezelf met regelmaat afvraagt of je wel op het juiste spoor zit? Merk je in je eigen taalgebruik dat je steeds vaker het werkwoord MOETEN gebruikt in plaats van het werkwoord WILLEN? Moet je heel hard nadenken als ik je de vraag…

  Lees verder »

 • Verkoopadviseurs in de proeftuin op zoek naar het dominante zintuig

  3 juli 2017

    Werkspoorkathedraal. De locatie was prachtig. Oud industrieel, ruim en indrukwekkend. De organisatie en de opdrachtgever hadden alles tot in de puntjes voorbereid. De verkoopadviseurs kwamen in grote getalen binnen. Ze waren klaar om één dag getraind te worden. Er stond een interactief trainingsprogramma klaar, waarin de deelnemers kennismaakten met (nieuwe) producten. De opdrachtgever had…

  Lees verder »

 • Op zoek naar sneakers in Breda

  1 juni 2017

    Het is dinsdag. De kinderen komen thuis van school. Eerst een koekje en een glaasje ranja en dan op schoenenjacht. Een uitdaging met een randje gemak. De uitdaging…we hebben drie kinderen met een eigen willetje, wensen en eisen. Het randje gemak ligt erin verscholen dat ze alle drie op zoek zijn naar sneakers…naar Breda…

  Lees verder »

 • Verkoopadviseurs op de mat

  17 april 2017

  De schoenen worden aarzelend uitgetrokken. Een groep van 15 verkoopadviseurs verzamelt zich om me heen. We staan op judomatten. Bokshandschoenen en kickboks-spullen liggen zichtbaar in de hoek. Het is geen lokaal. Het is een dojo. Vijf heren vermijden ieder oogcontact. Is het angst voor wat komen gaat? Niemand krijgt de kans om zich geheel comfortabel…

  Lees verder »