Terug naar blog overzicht

De beste wensen?

“De beste wensen”. ”Ja, jij ook de beste wensen”. Het zijn twee korte zinnen die vandaag veel worden uitgesproken. Uitgesproken tussen twee mensen die elkaar waarschijnlijk het gehele jaar nauwelijks echt spreken. Het zijn zinnen waaruit een vorm van beleefdheid klinkt. Maar het is wel onpersoonlijke beleefdheid zonder empathie. Immers…als je de ander goed kent, hoef je het niet bij de algemeenheid van “de beste wensen” te houden.

De intentie van “de beste wensen” is zoals “alles goed?” Een andere beleefdheidsbegroeting zonder veel diepgang. Op het moment dat er namelijk een antwoord met diepgang komt, gaat de vraagsteller enorm schrikken.

Wat zijn de beste wensen die je mij kan geven?

Ik wens een goede gezondheid voor mij en mijn gezin in 2017. Ik wens ook dat mensen zich in het algemeen minder snel en explosief ergeren…en ik wens wereldvrede (en dat zeg ik niet vanuit een ambitie om deel te nemen aan een schoonheidswedstrijd). Stiekem wens ik ook om een aantal kilo kwijt te raken…en ik wens meer glimlachen en (nog) meer plezier in 2017. Bij mezelf, maar ook bij anderen.

Nu jullie dit van mij weten, ben ik benieuwd naar de eerste confrontatie. Ik zou namelijk een glimlach krijgen van de eerste persoon die me 15 kilo minder gewicht wenst. Dat zou gaaf zijn! Het zou veel zeggen over hoe de ander mij ziet…zeker omdat mijn ambitie in gewichtsverlies voor 2017 iets lager ligt.

Het zou wel een wens zijn die iets bij me los zou maken…en aansluit bij wie ik ben. Het is ook meteen spannender om een inschatting te maken van de wensen van een ander. Het lijkt me wel de moeite waard. Het zet namelijk wel twee mensen in verbinding met elkaar. Het vraagt wederzijdse empathie. Het maakt iets los en geeft meer invulling dan “de beste wensen”.

Ter afsluiting van deze korte blog wens ik jullie voor 2017 … veel vuur, passie, glimlachen, plezier, minder ergernissen, een goede gezondheid…en wereldvrede!

Interessante artikelen

 • Omoiyari – De Japanse kunst in onbaatzuchtige compassie

  19 april 2021

  Iets geven, zonder dat er iets tegenover staat…dat lijkt in onze handelsmaatschappij bijna ondenkbaar. Op het moment dat je het overkomt, gebeurt er iets. Je waardering en dankbaarheid voor de persoon nemen toe. Je tevredenheid en loyaliteit worden geprikkeld…je kunt het nauwelijks geloven…en je hebt een verhaal te vertellen. In mijn fascinatie voor de Japanse…

  Lees verder »

 • Nieuws-moe

  18 februari 2021

  Herken je de volgende situatie? Je rijdt in de auto. De radio aan. Het laatste liedje van het uur is gedraaid. De laatste reclame. Je draait het volume even wat harder, want het journaal komt eraan. Of herken je de volgende situatie? De TV staat aan. Je hoort de laatste reclames op de achtergrond. Je…

  Lees verder »

 • Een worsteling tussen identiteit en imago

  26 augustus 2020

  Wie ben jij nu echt? Ondanks dat het een korte en eenvoudige vraag is, blijkt het antwoord in het huidige tijdsbeeld heel lastig om te geven. In de hedendaagse maatschappij draait het immers meer om imago en beeldvorming dan om identiteit en waarheid. Wat is imago? Imago komt uit het Latijn en betekent “beeld”. Imago…

  Lees verder »

 • Agressie op de werkvloer – Dat mogen we nooit normaal vinden!

  17 augustus 2020

  Het was op een dinsdag in de namiddag. Routineklus voor Justitie. Een ‘normale’ hulpvraag van een cliënt. Ik liep de kamer binnen en ik voelde meteen dat het goed fout was. Alle alarmbellen gingen in me loeien op het moment dat de deur zich achter me sloot. Dit is niet het begin van een fictief…

  Lees verder »

 • De waarde van gedrevenheid en bevlogenheid

  25 mei 2020

  Los van elkaar zijn ze sterk. Als duo zijn ze onoverwinnelijk. In navolging op mijn vorige blog (Ken je kernwaarden!) ga ik in deze blog op zoek naar de onderschatte waarde van de kernwaarden gedrevenheid en bevlogenheid. Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen gedrevenheid en bevlogenheid? Gedrevenheid wordt ‘aangezet’ vanuit het hoofd. Iemand die gedreven…

  Lees verder »